2018-09-24 14:49:49• hírek • Kocsis Zoltán

Sárközújlak adott otthont a Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport LEADER Napjának

Sárközújlak adott otthont szombaton a Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport LEADER Napjának. A LEADER Nap ünnepnap az akciócsoport életében, mely hangúlyozni kívánja az alulról szerveződő közösség fontosságát a romániai vidékfejlesztésben.

 

Az esemény nyitókonferenciáján Toga Judit, a Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport vezetője mellett részt vett Lucian Opruța, a Vidéki Beruházásokért Felelős Ügynökség Regionális Központjának osztályvezetője, Adriana Ghiriti, a Megyei Vidékfejlesztési Ügynökség vezetője, Altfatter Tamás  alprefektus, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke,  Magyar Lóránd, Erdei D. István és Romeno Nicoară parlamenti képviselők, illetve Gabriel Les szenátor is.

 

Az akciócsoport vezetője 2016-ban írta alá a második finanszírozási szerződést, mely értelmében  az egyesület 2.926.917,71 eurós támogatást nyert el, az összegből 2.341.534,25 eurót a helyi vállalatok, önkormányzatok, valamint civil szervezetek pályázhatnak meg. A fejlesztésre szánt összeget 8 pályázati tengelyen hirdette, illetve hirdeti meg az egyesület. Az elmúlt két évben 9 kiírást tett közzé az akciócsoport, melyre összesen 43 pályázat érkezett. Az elbírált pályázatok közül a szakértők 34-et javasoltak finanszírozásra, melyek közül 26 aláírt finanszírozási szerződéssel rendelkezik.

 

„A kollegáim és én hat évvel ezelőtt kezdük el a LEADER pályázati lehetőségek népszerűsítését a hozzánk tartozó községekben és városokban. Ez idő alatt többször bebizonyosodott, hogy kistérségünkben igény van a pályázatokra és a helyi vállalkozók, mezőgazdasági termelők nyitottak az új lehetőségekre. Éppen ezért a LEADER program mellett több más tevékenységet is végzünk, melyekkel igyekszünk segíteni, elsősorban a mezőgazdasági ágazatban tevékenykedő vállalkozókat. Nemrégiben a Szatmár Megyei Tanáccsal és a halmi borászokkal együttműködve egy 99.366 eurós pályázatot nyertünk el a Nemzeti Vidékfejlesztési program 16.4-es kiírásán. A pályázat célja a helyi termékek, azon belül a halmi bor népszerűsítése. Ugyancsak ebben az évben egy határon átivelő pályázatot is benyújtottunk, ezúttal a Vetés és Rozsály (HU) községgel, valamint a Nyírség Helyi Akciócsoporttal együtműködve, 35 romániai és magyarországi község intézményeinek és vállalkozóinak együttműködését segítve. Ennek a pályázatnak az összértéke 289.135 euro. Továbbá jelenleg egy újabb pályázat leadásán dolgozunk, melynet célja szociális vállalatok létrehozása és támogatása a térségünkben”- fogalmazott Toga Judit a Szatmár Környéki Helyi Akciócsoport vezetője.

A LEADER Napot traktorfelvonulással nyitották meg a sárközújlaki és környékbeli gazdák, akik egy látványos parádéval örvendeztették meg az érdeklődőket.  A traktorok előtt a vetési iskola mazsorettcsoportja menetelt, akiknek a kálmándi fuvószenekar fújta a talpalávalót. A felvonult munkagépek és vezetőik pedig szépségversenyen is megmérettettek. Ezúttal a batizi Pop Gizella és traktora bizonyult a legszebbnek, így ő vihette haza az első díjat, második helyen a sárközújlaki Haitas Sándor, míg harmadik helyen a pusztadaróci Vincze Anetta végzett. Gyugyucz Ferenc a zsűri különdíjának örvendhetett, mível övé volt a legöregebb jármű, a traktort 1956-ban gyártották.

 

A rendezvény helyszínén 13 község feldiszített standja és ételkülönlegességei várták az érdekldőket.   Mintegy 20 üstben rotyogtak a különleges gulyások, pörköltek, illetve töltöttkáposzták.

 

A községek standjait Butka Gergő, a Szatmárnémeti polgármesterének tanácsadója, Toga István, a Dél- nyugat- szatmári Akciócsoport vezetője, valamint Romeo Nicoara parlamenti képviselő bírálták. A zsűri pedig Szokondnak ítélte a legszebb standnak járó díjat és kupát, második helyen végzett Halmi község, a harmadik helyet pedig az egriek szerezték meg.

 

Az elkészült ételeket is szakértő csapa bírálta, ezúttal Antku Tibor, főszakács, Kerekes Ioana Amalia, vetési vállalkozó, illetve Fekete Gabriella. A legjobb leves díjjal ezúttal Kökényesd község csapata büszkélkedhetett, ebben a kategóriában második helyen a sárközújlaki, harmadik helyen pedig a lázári csapat végzett. Főétel kategóriában a házigazda sárközújlaki csapat nyerte el a fődíjat, míg a batizi csapat a második, a szokondi pedig a harmadik helyen végzett.

 

A csapatok nyereményeit a Agropic Livada, Roland Corp, Roșu Company és a Mészáros Pékség biztosították.

 

Sajnos a délutánra tervezett parasztolimpia az időjárás miatt elmaradt, pontosabban október 14-ére tolódott, amikor is a Dél-nyugat Szatmár Helyi Akciócsoport hasonló rendezvényén mérhetik össze rátermettségüket a községek képviselői.

 

A szombat estét a Rollscream koncertje zárta, ahol az eső ellenére is fergeteges volt a hangulat.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: