2010-08-13 08:53:22• hírek • Szatmár.ro

Sárközújlak: két díszpolgár

Sebesi János
Sebesi János

A Sárközújlaki Helyi Tanács csütörtöki ülésén egyhangúlag megszavazta, hogy Anzik Albert helytörténész és Tiproc Iosif újságíró megkapják a Sárközújlak Díszpolgára címet. Anzik Albert esetében egy alkalommal már felvetődött ez a dolog, akkor a döntéshozók NEM-mel szavaztak.

- Most is voltak olyan hangok a tanácsban, hogy a szakember a régi rendszer képviselője, viszont felvilágosítottam mindenkit arról: nem a múlt számít, hanem az, hogy ki mit tett le az asztalra. Anzik Albert érdemei márpedig vitathatatlanok a sárközújlaki újkori történelem kutatásában. Ami pedig Iosif Tiprocot illeti, elmondtam a döntéshozóknak: annak ellenére kezdeményeztem a díszpolgárrá avatását, hogy sok rossz dolgot is írt rólam. De ezt is mindig Meggyegombás érdekében tette - nyilatkozta a Szatmár.ro-nak Sebesi János polgármester.

A 81 éves Anzik Albert jó ideig a helyi általános iskola igazgatója volt, 8 könyvet szerzett az elmúlt több, mint egy évtized során, és személyesen ismerhette a település történetében fontos szerepet játszó személyiségeket. Így például a Vécsey-család utolsó sarját, Eszter bárónőt, akit a háború és az államosítás után egy helyi család fogadott magához, és gondozott. Vagy Kende Zsigmond bárót, és még sorolhatnánk.

Tiproc Iosif, az Informaţia Zilei ismert újságírója a Sárközújlakhoz tartozó Meggyegombás (Dumbrava) magyar falurészében született, és amellett, hogy cikkeiben számtalanszor kiállt a szülőfalu érdekei mellett, több riportkötete jelent meg a megye településeiről.

Bár eredetileg úgy volt, hogy ebben az évben nem szervezik meg Sárközújlak Napjait, a helyi tanács csütörtökön mégis megszavazta azt, hogy szeptember 19-én vagy 26-án mégis megtartsák ezt az ünnepséget. Az elképzelés szerint kizárólag helyi fellépők fognak színpadra állni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: