2010-08-10 18:30:25• hírek • szatmar.ro

Sárközújlak: APIA-találkozó

Kedden a Sárközáújlak környéki gazdákkal találkoztak az APIA-szakemberek.

Az elmúlt időszakban a megye minden részén megtartotta az APIA a gazdálkodókkal történő találkozókat — kedden Sárközújlak volt soron, ahol az itteni és a turci kirendeltséghez tartozó termelőket világosították fel a különféle ellenőrzésekről, a támogatás során adódó problémákról, valamint a különféle új szubvenciókról.

Pintea Viorel, megyei igazgató szerint a mezőgazdasági területek egy részét nem dolgozzák meg a gazdák, sokan képtelenek azonosítani a területeiket és vannak, akik írni-olvasni sem tudnak — nem csoda, hogy Romániában 12 százalékos a hibaszázalék a parcellaazonosítás során (ez a fejlettebb államokban csupán 1 százalék). Az intézményvezető ezúttal is elmondta: normálisnak tartja, hogy az APIA előnyben részesíti a nagygazdaságokat, hiszen a román mezőgazdasági legnagyobb problémája az, hogy kis parcellákon termelnek a mezőgazdászok — összesen 1 100 000 farmer van országos szinten, és közülük 930, aki 100 hektárnál nagyobb földterületet dolgoz meg. Az APIA többi munkatársa az ellenőrzések menetéről beszélt — kiderült, nem csak a területalapú támogatások esetében, de az egyedenkénti jószágtámogatások esetében is minden egyes odssziét átvizsgálnak, és a legkisebb  szabálytalanság esetén büntetni fognak. Pintea Viorel kiemelte: a románok még mindig nem szokták meg azt, hogy nem „az égből pottyannak” az eu-s pénzek, hanem azokért igenis teljesíteni kell. Az igazgató úgy látja, még Brüsszel számára is meglepetést jelentett az, mekkora az összevisszaság a román mezőgazdaságban, mezőgazdasági nyilvántartásban.

Ami az újfajta mezőgazdasági támogatásokat illeti, augusztus 9-szeptember 9 között benyújthatják az előzetes igénylést azok, akik csökkentett jövedéki adójú gázolajat akarnak igényelni. A sertéstenyésztési és szárnyastenyésztési állatjóléti szubvenciókra még rá kell bólintania az EU-nak, előkészületben van továbbá egy állattetemek elszállítását és szarvasmarhák vágóhídi feldolgozását segítő támogatáscsomag is.

Sárközújlak - APIA
Sárközújlak - APIA

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: