2014-01-24 12:13:19• hírek • Szatmár.ro

Sárközi Lajosra emlékeznek Németiben

Sárközi Lajos (1884. január 26. - 1964. január 5.) református lelkész, egyházi író, Szatmárnémeti jeles közéleti személyisége születésének 130. és halálának 50. évfordulója időszerűvé teszi a megemlékezést. Erre vasárnap, január 26-án fog sor kerülni a 10 órakor kezdődő istentisztelet keretén belül.

A Szatmár-Németi Református Egyházközségben, egykori szolgálati helyén, emléktábla felavatásával és könyvbemutatóval összekötött megemlékezésre kerül sor. Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdeti Isten igéjét, majd Dr. Pálfi József a Partiumi Keresztény Egyetem tanára méltatja Sárközi irói munkásságát és unokája Ábrám Zoltán bemutatja az életrajzát összefoglaló kötetét. Végül a templom előcsarnokában leleplezik Sárközi Lajos emléktábláját.

Életének a közelebbi megismerése, szavainak és gondolatainak a megértése a jövőbe mutat. Sokat tanulhatunk tőle. Értékeink megbecsülését, az áldozatkész feladatvállalás szükségességét és kihívásait, a közösség szolgálatának felemelő szépségeit. Élete és munkássága hitet, reményt és mindenekelőtt szeretetet sugároz.

Igen gazdag és sokoldalú egyházi, irodalmi, közművelődési, közösségi, jótékonysági tevékenységet folytatott. Prédikációs- és imádságoskönyvek, saját maga által kiadott káté, elbeszélések és karcolatok, humoros írások szerzője, de írt mesejátékot és színművet is. Harmadmagában szerkesztette és kiadta a Protestáns Naptárt, valamint a Szatmári Református Híradót. Tucatnyi közéleti tisztséget töltött be: a Kölcsey Kör, a Magyar Párt, a Dalárda, a Jótékony Nőegylet elnöke, a Református Gimnázium igazgatótanácsi tagja, az Iparos Otthon vezetőségi tagja satöbbi. A legjellemzőbb és legátfogóbb ábrázolás a palástos Sárközi Lajos, aki leginkább olyan történelmi korokban szolgált, amikor a kisebbségi sorsban élő magyarság számára az egyház nemzetmentő és identitást megőrző szerepe felértékelődött.

Közben, a megemlékezésre is ráhangolódva, a Németi Református Egyházközségben imaheti alkalmakat tartanak. Hétfőn Tolnai János patóházi, kedden Sipos István máramarosszigeti, szerdán Sipos László szamoskrassói református lelkész szolgált. Tegnap Szűcs Sándor baptista pásztor hozta Isten üzenetét. Pénteken Pálffy Annamária unitárius lelkésznő, szombaton Pocsveiler István Szatmár-Láncos gyülekezet segédlelkésze hirdet igét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: