2013-07-09 13:52:14• hírek • MTI

Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban

Ritka félmajom, sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban.

Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője kedden az MTI-nek elmondta, hogy eddig két hímből és három nőstényből állt a sárgaszakállas maki csoport, amely az országban egyedül csak a nyírségi állatkertben látható. A félmajom-csapat tavaly két kölyökkel szaporodott, míg a mostani utód 130 napi vemhesség után jött világra, alig 80 grammosan. Az eddig féltve őrzött, már kéthónapos kölyök természetesen még anyatejen él, de már ismerkedik a szilárd takarmányfélékkel is, ami zöldségekből, gyümölcsökből és növénylevelekből áll.

A kis maki egész nap az ivarérett egyedek hátán lovagol, és élvezi a családi gondoskodást, amiben a csoport minden tagja részt vesz - emelte ki a szóvivő.

Hozzátette: a makik kínosan ügyelnek a tisztaságra, nem csak a kicsi, de egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfogúk amolyan fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek, és azokkal távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

Petró Zsuzsa tájékoztatása szerint a sárgaszakállas félmajmok a barna makik családjába tartoznak, és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevük (Lemur fulvus Mayottensis) sok mindent takar, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre Majotte-szigetén található. Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi maki félét. A lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották, miközben parázsló szempárt láttak.

A Nyíregyházi Állatparkban született sárgaszakállas maki olykor már lemerészkedik anyja hátáról, és egyre ügyesebben mozog a fák ágai között. A család egyébként egy különleges kifutóban él sarkantyús teknősökkel társbérletben, ahová a látogatók is bemehetnek és testközelből csodálhatják meg a félmajmokat - mondta a nyírségi állatkert szóvivője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: