2010-05-18 16:00:17• hírek • Szatmar.ro

Sárga kód van érvényben

A több napja tartó esőzések miatt egyre telítettebbek megyénk folyómedrei. A Szamos-Tisza Vízügyi Hatóság Árvízvédelmi Irodájának vezetőjét Masca Adriant a vízügyi állásokról kérdeztük.

Mint kiderült, naponta mérik vizeink állapotát, az esetleges katasztrófák elkerülése érdekében. A Szamos folyó, amely több megyén keresztül jut el Szatmárnémetibe egyelőre nem fenyeget veszéllyel. A keddi nap folyamán mért adatok szerint a folyó a megyeszékhelyen 484 cm magas, ami 16 cm-el marad el a figyelmeztető vízállástól. Ez városunkban 500 cm, mivel az 1970-es árvizet követően addigi töltéseinket modernizálták, magasabbra építették. A jelenlegi állapotában a '70-es árvíz megismétlődésére 1:1000 az esély, tudtuk meg a vízügyi hatóság szakemberétől, ami azt jelenti, hogy ezer évben egyszer történhet meg hasonló katasztrófa. Tehát nem kell félnünk egy esetleges Szamos okozta árvíztől, nyugtatott meg Masca.

Az elmúlt években is mértek hasonló adatokat a Szamoson, de akkor sem történtek gondok. A mai napon a folyó a töltés alját érte el, a veszélyességi határvonal viszont 900 cm-es magasság, így tehát semmi okunk a pánikra. Az elkövetkező napokban a víz szintje már nem növekszik, körülbelül stagnálni fog, majd néhány napon belül visszahúzódik medrébe. Az iroda munkatársai folyamatosan mérik a folyó fizikai-kémiai állapotát is, ezen mérések mutatói szerint, szennyeződés sem érte a folyót, így az élővilágát sem fenyegeti veszély.


A megyeközpont hídjai környékén a Szamos a 7 méter mélységet is eléri
A megyeközpont hídjai környékén a Szamos a 7 méter mélységet is eléri


Az esőzések következtében azonban gondok vannak a megye több településén is. Megyei szinten sárga kódot adtak ki vizeinkre. A Túron narancssárga jelzést léptettek érvénybe, Kányaházán a töltés felét meghaladta a víz, ennek egy részét az energiafejlesztő zsilipeknél használja fel, a másik részét elfolyatja a hatóság, elmondásuk szerint tehát itt sem lesznek gondok.

Nagytarnán 360 hektár zömében legelő, kaszáló és kevés termőföld van a Tarna vize alatt, Túrterebesen a Túr 475 cm magas, ez 55 cm-el magasabb, mint a narancssárga kód felső határértéke, Domahidán pedig 17 cm-el haladja meg a figyelmeztető vízállást a Kraszna. A vízügyi hatóság a továbbiakban is figyelemmel kíséri vizeink állását, hogy kellő időben beavatkozhassanak a katasztrófák elhárítása érdekében - mondta Masca.


A híd pillérjeit és a töltés alapját is elérte a Szamos
A híd pillérjeit és a töltés alapját is elérte a Szamos


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: