2020-02-03 09:36:58• hírek • Bede Emőke

Sárga jelzésű árvízvédelmi riasztás Szatmár megyében is

Képünk illusztráció. Forrás: cjsm.ro
Képünk illusztráció. Forrás: cjsm.ro

Több erdélyi megyét is érintő, sárga jelzésű árvízriasztást adott ki nemrégiben az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA), mely hétfő hajnaltól egészen éjfélig tart.

Az utóbbi napok esőzései és a hóolvadás következtében kiadott riasztás a Beszterce-Naszód, a Máramaros, a Szatmár és a Bihar megye területén kígyózó folyókat, a Visót, az Izát, a Túrt, a Szamost, a Körösöket és az Aranyost érinti.


A jelzés szerint e folyók mentén fokozott figyelemmel kell kísérni a vízszint állását. Ilyenkor folyamatos megfigyelés alatt tartják a vizeket, ehhez pedig nagy segítséget nyújtanak a több ponton elhelyezett elektromos mérőegységek, melyek minden vízállásban bekövetkezett változásról tudósítanak. Konkrét lépésekre csak akkor kerülne sor, ha a víz megközelítené a kritikus szintet. A sárga riasztást vészesebb helyzetben narancssárgára váltják. Ebben az esetben a Prefektusi Hivatal értesíti az érintett települések önkormányzatait, illetve arra kéri őket, hogy katasztrófavédelmi egységeik álljanak készenlétben. Szerencsére egyelőre nem ezzel állunk szemben, az Országos Vízgazdálkodási és Hidrológiai Intézet azonban bármikor frissítheti a jelzést, ha úgy gondolja, a folyók kiléphetnek medrükből.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: