2012-10-30 23:24:10• hírek • MTI

Sandy hurrikán - Tovább nőtt a halálos áldozatok száma

Tovább nőtt a Sandy poszttrópusi ciklon halálos áldozatainak száma, amely a Fox News televízió kedd délutáni összesítése szerint elérte a 39 főt, és a térségben több mint 8,2 millió ember maradt áram nélkül.

A Sandy által eddig okozott halálesetek száma a karibi térségben elpusztult emberekkel és az egy kanadai halottal együtt elérte a 107-et. Egyedül New Yorkban 10-en vesztették életüket. Az áldozatok legfiatalabbika egy 8 éves kisfiú, akit Connecticutban egy ledőlő fa sebzett halálra.

Barack Obama elnök szóvivője útján közölte, hogy az elmúlt két naphoz hasonlóan a szerdát is a viharkárok elhárításának irányítására fogja fordítani. Obama lemondta részvételét egy választási kampányrendezvényen, amelyet az egy hét múlva tartandó elnökválasztás kimenetele szempontjából döntő fontosságú "ingaállamban", Ohióban tartanak.
Az elnök kedden az amerikai vöröskereszt washingtoni központjából hathatós támogatást ígért a szövetségi hatóságok részéről a közlekedés és az áramellátás helyreállításában.
Mitt Romney republikánus elnökjelölt visszatért a kampányoláshoz, de a szerdai ohiói rendezvényét hivatalosan a katasztrófa-elhárításnak szentelte. Romney ezen öt ízben is elengedte a füle mellett azt az újságírók által feltett kérdést, hogy még mindig fel kívánja-e számolni a szövetségi katasztrófa-elhárítási hatóságot (FEMA-t). Az elnök republikánus kihívója tavaly, az előválasztási kampány során kijelentette, hogy fel kívánja számolnia a FEMA-t, és a polgári védelem ügyét átengedné a szövetségi államoknak és a magánvállalatoknak.

Az IHS Global Insight előrejelzésekre szakosodott cég becslése szerint a Sandy 20 milliárd dollárnyi ingatlan- és 10-30 milliárd dollárnyi üzleti veszteséget okozott, amivel minden idők egyik legnagyobb kárt okozó természeti csapásává válhat az Egyesült Államokban.
A Sandy központja kedden New Jersey, New York és Pennsylvania államok után Ohión haladt keresztül. Az előrejelzések szerint a vihar éjjel visszakanyarodhat New York állam irányába.

Noha a széllökések sebessége már nem éri el a hurrikán kategóriát és óránkénti 64-96 kilométerre csökkent, a Michigan-tavon több mint 6 méteres hullámok keletkeztek, az Eire-tó kiáradt. A Sandy következtében az Appalache-hegység államaiban fél-egyméteres hó esett.

New Yorkban a tervek szerint kedd délután újraindul a buszközlekedés, és szerdán folytatódik a kereskedés a tőzsdéken, amelyek működését 2001. szeptember 11-e óta most először függesztették fel. Három Manhattanbe vezető hidat ismét megnyitottak. Az áramellátás helyreállítása mind a 800 ezer bajba jutott New York-i felhasználó számára a szolgáltató, a Consolidated Edison szerint akár egy hétig is eltarthat. A metropolisz Queens negyedében, Breezy Pontnál kitört tűzben 100 lakás égett le.

New Jersey államban, a Moonachinál átszakadt gátnál a nap folyamán folytatódott a bajba jutott, mintegy 800 lakos mentése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: