2012-11-06 08:18:03• hírek • MTI

Sandy hurrikán - Fitch: a viszontbiztosítási szektor kibírja

A globális viszontbiztosítási szektor erőteljes tőkehelyzete révén várhatóan el tudja viselni az Egyesült Államok keleti partvidékén végigsöpört Sandy hurrikán kártételeit, és ezért nem várható a szektor cégeinek széles körű adósosztályzati leminősítése - jósolta a Fitch Ratings hétfőn összeállított előrejelzésében.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban ismertetett elemzése szerint a természeti csapás következményeinek bonyolultsága miatt egyelőre erősen bizonytalan, hogy a Sandy mekkora kárt okozott biztosított értékekben.
Az előzetes becslések alapján azonban a Fitch azzal számol, hogy a vihar biztosítási költségei közel járnak majd a 2008-as Ike hurrikán 13 milliárd dolláros biztosítási kárértékéhez. A Sandy előtt az Ike volt a legutóbbi olyan amerikai hurrikán, amely jelentős hatást gyakorolt a globális viszontbiztosítási ágazatra.

A Fitch Ratings szakelemzői szerint ugyanakkor a biztosított értékekben okozott károk nem fogják elérni az eddigi rekordot, a Katrina hurrikán által 2005-ben végzett pusztítás 48 milliárd dolláros biztosítási kártételét, illetve az 1992-es Andrew inflációs kiigazítással átszámolt 25 milliárd dolláros biztosítási veszteségét.

A Fitch közölte: saját kritériumai szerint az egyetlen természeti csapásból eredő biztosítási károk összértékének meg kell haladnia a 60 milliárd dollárt ahhoz, hogy az esemény nyomán a cég a viszontbiztosítási szektor egészének kilátását a jelenlegi stabilról negatívra módosítsa, ami a szektor egyes vállalatainak széleskörű jövőbeni leminősítésére utalna.
Az egyik legnagyobb londoni befektetési csoport, a Barclays szakelemzői által összeállított előzetes makrobecslés is azt emelte ki, hogy a Sandy gazdasági kárai jó eséllyel jelentősen elmaradnak a Katrina okozta pusztítástól.

Pusztított a Sandy hurrikán - fotó: MTI

A ház közgazdászai közölték: jelenlegi számításaik szerint a Sandy 0,2-0,3 százalékponttal csökkentheti az amerikai gazdaság éves összevetésben számolt negyedik negyedévi növekedési ütemét.

A Barclays szerint a negatív hatások az októberi és a novemberi adatokban várhatók, de ezeket a hatásokat a negyed végén és a jövő évben várható visszalendülés valószínűleg - legalábbis részben - ellensúlyozza.
A ház elemzői egyelőre nem módosították az amerikai gazdaság negyedik negyedévi teljesítményére adott, éves összevetésben 2,5 százalékos GDP-pluszt valószínűsítő előrejelzésüket, de közölték, hogy a természeti csapás miatt erre a prognózisukra enyhe lefelé ható kockázatokat látnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: