2011-05-24 13:08:53• hírek • Póti Orsolya

"Samus GuitArt": gitárverseny és fesztivál

Első alkalommal kerül sor május 26-28 között akusztikus gitárversenyre a Szatmári Művészeti Iskola és a Szatmár Megyei Tanács szervezésében a „Samus GuitArt" fesztivál keretében. A rendezvényen az észak-nyugati régió művészeti iskolái vesznek részt - tájékoztatott Deac Mircea, iskolaigazgató.

A Szatmári Művészeti Iskola és a Szatmár Megyei Tanács első alkalommal szervez „Samus GuitArt" elnevezéssel akusztikus gitárversenyt és fesztivált, melynek célja az amatőr gitárművészek megismertetése, valamint a résztvevő intézmények eredményeinek megismerése. A Művészeti Iskola igazgatója, Deac Mircea és a Megyei Tanács alelnöke, Adrian Stef sajtótájékoztató keretében tájékoztatott a három napos rendezvény programjáról.

Mint megtudtuk, a verseny hat megye művészeti iskoláinak gitárosai között zajlik majd: képviselve lesz a Nagybányai „Liviu Borlan" Művészeti Iskola, a Besztercei Népművészeti Iskola, a Kolozsvári „Tudor Jarda" Művészeti Iskola, a Nagyváradi „Francics Hubic" Művészeti Iskola, a Zilahi Művészeti Iskola és természetesen a Szatmári Művészeti Iskola.

A verseny azoknak a diákoknak szól, akik aktívan részt vesznek a művészeti iskolák gitártanfolyamain, és céljuk a gitározás magas szinten való elsajátítása. Igyekszünk arra törekedni, hogy minél konkrétabb véleményt formáljunk a fellépők produkciójáról, és azok tapasztalatairól - mondta el Deac.

A versenyezni vágyók május 13-ig adhatták le jelentkezési lapjaikat a Szatmári Művészeti Iskola titkárságán, a regisztrációs díjat (30 lej) pedig a verseny napján fizetik be.

A szervezők május 26-án fogadják a versenyzőket, illetve bemutatják a fesztivál programját és a zsűrit. Május 27-én, péntek déli 12 órától kerül sor a fesztivál megnyitójára a Szatmári Művészeti Iskola dísztermében, 14 órától pedig kezdetét veszi a rendezvény. A Poesis Multikulturális Központban 18 órakor átadják a díjakat, ezt követően pedig a „Trio Andrei" tart klasszikus gitár koncertet. Szombaton a szervezők egy szimpózium keretében kiértékelik az első „Samus GuitArt" rendezvényt.

A zsűriben részt vesz Dr. Constantin Andrei a Kolozsvári „Gh. Dima" Zeneakadémia professzora, ő lesz a zsűri elnöke, Gema Marian, a Szatmári Művészeti Iskola gitártanára, valamint az egyik művészeti iskola képviselője - az, hogy kicsoda, az a verseny napján dől el.

Mint minden megmérettetésen, így ezen is a versenyzők jutalomban részesülnek: három dicséretre méltó versenyző 100 lejt kap jutalmul, a harmadik helyzet jutalma 200 lej, a másodiké 300 lej, az első díj pedig 400 lej. A verseny fődíja 500 lej, és ezen kívül különdíjakat is kiosztanak a diákok között.

A szervezők remélik, hogy a kezdeményezés sikeres lesz, kedvező eredményei lesznek úgy a művészeti, mint a kulturális oktatásra nézve, és jó hatással lesz az Észak-nyugati Régióban működő művészeti iskolák kapcsolatára, együttműködési programjaira.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: