2011-05-27 13:49:53• hírek • Póti Orsi

„Samus GuitArt": elkezdődött a verseny

Május 27-én, pénteken vette kezdetét „Samus GuitArt" elnevezéssel az a gitárverseny, amelyet a Szatmári Művészeti Iskola szervezett a Szatmár Megyei Tanács támogatásával. Az első alkalommal megrendezésre kerülő eseményen tizenhét amatőr gitáros vett részt.

A versenyzők az észak-nyugati régió művészeti iskoláiból érkeztek, a Nagybányai „Liviu Borlan" Művészeti Iskolából, a Besztercei Népművészeti Iskolából, a Kolozsvári „Tudor Jarda" Művészeti Iskolából, a Nagyváradi „Francics Hubic" Művészeti Iskolából, a Zilahi Művészeti Iskolából és természetesen a Szatmári Művészeti Iskolából.

A Szatmári Művészeti Iskola és a Szatmár Megyei Tanács első alkalommal szervezett ilyen jellegű akusztikus gitárversenyt és fesztivált, melynek célja az amatőr gitárművészek megismertetése, valamint a résztvevő intézmények eredményeinek felmérése volt. A verseny azoknak a diákoknak szólt, akik aktívan részt vesznek a művészeti iskolák gitártanfolyamain, és céljuk a gitározás magas szinten való elsajátítása.

A szervezők a versenyzőket május 26-án fogadták, május 27-én, péntek déli 12 órától pedig ünnepélyes keretek között megnyitották a fesztivált a Szatmári Művészeti Iskola dísztermében. Az eseményt Deac Mircea, a Szatmári művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg, majd beszédet mondott Adrian Stef, a Szatmár Megyei Tanács alelnöke, dr. Constatntin Andrei, a zsűri elnöke, a Vasile Petrutiu, a nagybányai iskola igazgatója, valamint Felician Pop, a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ igazgatója.



A szervezésben dr. Constantin Andrei, a Kolozsvári „Gheorghe Dima" Zeneakadémia professzora is részt vett, aki elmondta: fontosnak tartja ezt a kezdeményezést, ugyanis jó hatással lesz a művészeti és a kulturális oktatásra. A gitárverseny révén sikerül még jobb kapcsolatot kialakítani a részt vevő iskolák között, és remélhetőleg a kezdeményezésnek a folytatása is lesz.

Magára a versenyre 14 órától került sor a Művészeti Iskola dísztermében, ahol tizenhét diák tartott színvonalas előadást. Minden részt vevő két darabbal érkezett a versenyre: igen népszerűnek bizonyultak Piazzola és Tarrega művei, de voltak olyanok is akik Bach-darabokat játszottak előszeretettel. A Szatmári Művészeti Iskolából öt diák vett részt a versenyen, név szerint Ban Maria Carla, Hütter Dóra, Iorga Cristian, Nintas Rares Marian és Simon Jessica Rebeca.

A díjakat 18 órakor adják át a Poesis Multikulturális Központban. A győztesek nevét a későbbiekben közöljük. A fesztivál keretében a díjátadó után az „Andrei Trio" zenekar koncertjére kerül sor. A tíz éve alakult trió első alkalommal lép fel Szatmárnémetiben.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: