2010-06-07 16:28:36• hírek • Póti Orsolya

Samfest Jazz -megvan a végleges program

Hatodik alkalommal rendezik meg a „Samfest Jazz" Nemzetközi Dzsesszfesztivált, melynek idén a Szatmárnémeti „Dinu Lipatti" Filharmónia ad otthont.

A „Dinu Lipatti" Filharmónia június 23 - 26 között, esténként 19 órától színvonalas koncertekkel várja a dzsessz zene kedvelőit a Nemzetközi "Samfest Jazz 2010" Fesztivál keretén belül. A fesztivál immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre, és az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is nagyszerű külföldi és hazai előadókat köszönthetünk városunkban.

Az idei fesztiválon olyan külföldi dzsessz zenekarok lépnek fel, mint Tomasz Stanko Quintet, Lars Danielsson Trio, a magyarországi Special Providence és a Skopje Connection, valamint hazai előadók közül a következő előadókat hallhatjuk: Sorin Romanescu, Bega Blues Band, Macro World, Jazz Friends, In JazzTenso, Snako Dixie Jazz Band és Mike Godoroja Blues Band.

A Special Providence napjainkban a hazai modern jazz-rock egyik meghatározó zenekara lett. Zenéjük több műfajból merít, forrásaiként a fúziós dzsessz, dzsesszrock, spirituális és progresszív zenék és életérzések szolgálnak. Fellépői voltak több neves hazai és külföldi dzsesszfesztiválnak és klubnak.



Special Providence


A zseniális lengyel trombitás Tomasz Stanko a kelet-európai dzsessz olyan kultikus alakja, mint Amerikában volt egykor. A lengyel dzsessz második nagy hullámának tagjaként a hetvenes években csatlakozott az európai avandgárd dzsesszmozgalomhoz, a legendás hegedűssel, Zbigniew Seiferttel alakítva kvartettet. A kilencvenes években Garbarek, Pat Metheny és Keith Jarrett kulcsfontosságú kiadójához, az ECM-hez szerződött, és a címke egyik legsikeresebb zenésze lett: misztikumtól sem idegenkedő, balladisztikus előadásmódja, elektronikus kísérletei a legnagyobb dzsessz-zenészek közé emelték.




Tomasz Stanko Quintett


Lars Danielsson svéd bőgős, zeneszerző és producer. A göteburgi konzervatóriumban végzett, nagybőgőn, basszusgitáron és csellón játszik. Mindenképpen említésre méltóak Danielsson közös munkái a lengyel zongoristával, Leszek Mozdzerrel és a török származású, Izraelben élő ütőhangszeressel, Zohar Frescoval. Trió felállásban három lemezük született: a 2005-ös The Time, a 2006-os Between Us And The Light, illetve a 2007-es Live. Aki kedveli a skandináv bőgősökre jellemző igazán lírai, ugyanakkor groovy stílust, annak érdemes megismernie az előadókat.


Egy belépőjegy ára 15 lejbe kerül, a négy napra szóló bérlet ára pedig 50 lejbe. A rendezvény a Szatmár Megyei Tanács, a G.M. Zamfirescu Kulturális Központ, valamint a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal közös szervezésével jön létre.

A Samfest Jazz Fesztivál részletes programja:

Június 23, szerda

In JazzTenso
Tomasz Stanko Quintet (Polonia, Danemarca, Finlanda)

Június 24, csütörtök

Mike Godoroja & Blue Spirit
Bega Blues Band
Special Providence (Ungaria)

Júniús 25, péntek

Jazz Friends
Sorin Romanescu
Snako Dixie Jazz Band

Június 26, szombat

Macro World
Skopje Connection (Macedonia, Italia)
Lars Danielsson Trio (Suedia, Grecia, Marea Britanie)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: