2015-10-17 12:43:07• hírek • Szatmár.ro

Sakkünnep a Szakszervezetek Művelődési Házában

Romániából egyelőre csak Szatmárnémeti csatlakozott a nagyszabású kezdeményezéshez.

A Polgár Judit Sakkalapítvány immár hét éve tartja minden október második szombatján az Ezerarcú sakk nevet viselő rendezvényt. Az évek során egyre több külföldi sakkozó csatlakozott ehhez, ezért az idei rendezvény megszervezésekor arra jutottak, hogy változtatnak. Idén már összesen hét országban tartják meg a sakkot népszerűsítő programot, mások mellett Szerbiában és Új-Zélandon is.

Románia képviseletében Szatmárnémeti csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek célja, hogy hamarosan öt kontinensen ötmillió ember játsszon vagy csak éppen beszéljen ezen a napon a sakkról.

A szatmári rendezvényre a Szakszervezetek Művelődési Házában került sor szombaton. Gyerekek-fiatalok számára csapatversenyt, idősebbeknek egyéni sakkversenyt szerveznek. Emellett a tízéves Héjja Írisz és a nyolcéves ifj. Román József szimultán játszott több asztalon és kiállítás is nyílt sakkal kapcsolatos rajzokból, illetve a szatmári sakkegyesület életéről.

Héjja Botondtól, a szatmárnémeti rendezvény egyik fő szervezőjétől megtudtuk: a rendezvény célja nem csupán a sakk, mint sport népszerűsítése. Fontosabb, hogy a sakkon keresztül a gyerekek fejleszthetik logikájukat, memóriájukat, értékrendjüket. Megtudtuk azt is, hogy a Polgár Judit Sakkalapítvány már bevezette a matematika, de még az anyanyelv-oktatásba is, a tervei szerint pedig Erdélybe is be szeretnének törni a sakkon alapuló oktatási módszerrel.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: