2007-09-26 12:09:02• hírek • Szatmar.ro

Sajátos tanterv szerint oktassák a román nyelvet

 A közoktatási törvénytervezetről tanácskoztak a kisebbségek képviselői.

A közoktatási törvénytervezet megvitatása céljából, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala szervezésében, kedden, a kormánypalotában összeült a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa. A kisebbségek képviselői, az Oktatási és Kutatási Minisztérium tisztségviselői jelenlétében, megfogalmazták a kidolgozás alatt álló jogszabálytervezettel kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

Markó Béla szövetségi elnök, beszédében kifejtette, a jelenlegi tervezet valós esélyt jelenthet a kisebbségi oktatás kapcsán felmerülő problémák rendezésére. Reményét fejezte ki, hogy ezúttal sikerül elérni a történelem és földrajz anyanyelven történő oktatását, ugyanakkor leszögezte azt is: fontos lenne, ha a román nyelvet alternatív tankönyvekből, sajátos tanterv szerint oktatnák az elemitől a középiskoláig.

A szövetségi elnök a decentralizációs folyamat felgyorsítását szorgalmazta: véleménye szerint az oktatással kapcsolatos kérdésekben a helyi önkormányzatok, a pedagógusok, a szülők, valamint a kisebbségi közösség képviselői sokkal hatékonyabb döntéseket hozhatnának. Ez a közös döntéshozatal képezhetné az alapját a kisebbségi törvénytervezetben megfogalmazott kulturális autonómiának is – mutatott rá.

Asztalos Ferenc RMDSZ-képviselő javasolta a kisebbségi törvény, oktatásra vonatkozó fejezetének elemzését, bizonyos részek beépítését a törvénytervezetbe, tekintettel arra, hogy a Képviselőház szakbizottságai ezeket már megvitatták és elfogadták.

A jelenlévők megegyeztek abban, hogy a törvénytervezettel kapcsolatos észrevételeiket az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalához juttatják el, amely továbbítja majd azokat az oktatási tárcának.

A találkozó alkalmat adott arra is, hogy bemutatkozzon az újonnan létrehozott Kisebbségkutató Intézet elnöke, ismertesse terveit a nemzeti kisebbségek képviselőivel. Az intézményvezető arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy átfogó leltárt kíván készíteni a Romániában élő kisebbségek kulturális örökségéről, célja ezek külföldi népszerűsítése. Horváth István ugyanakkor azt szeretné, ha az intézet keretében olyan elemzések és tanulmányok készülnének, amelyek hatékony és valós kisebbség-politikák kidolgozásának alapját képezhetik.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: