2012-03-07 17:10:16• hírek • Kocsis Zoltán

Saját pénzből, kormánytámogatás nélkül épül meg a Zsadányi út

Az eredeti tervek szerint kormánypénzből készült volna el a Szatmárnémetit Zsadánnyal összekötő útszakasz, ám a központi támogatás megszűnte után a polgármesteri hivatal úgy döntött: több évnyi törlesztéssel ugyan, de saját pénzből fedezi a beruházást.

„Van egy jó és egy rossz hírem a Zsadányi úttal kapcsolatban", kezdte szerdai sajtótájékoztatóját Ilyés Gyula polgármester. A rossz, hogy nincs ún.10.000 kilométer országút program, a jó viszont, hogy mégis megépítjük a Zsadányi utat. Méghozzá saját pénzből."

A fejlesztési minisztérium által tavaly tavasszal meghirdetett infrastruktúra-fejlesztési program, amelynek keretén belül az állam magára vállalt (volna) több alacsonyabb rendű út megjavítását, az új kormány döntése értelmében hamvába halt még azt megelőzően, hogy igazából elindult volna. Ez különösen érzékenyen érintette Szatmár megyét, ahol Szilágy megyével egyetemben már a szerződéseket is aláírták a kivitelezővel. Ezen program segítségével épült volna meg a Zsadányi út is...

„Egy évekkel ezelőtt elkészített tanulmány szerint a mintegy nyolc kilométeres útszakasz megépítése kétszáz milliárd régi lejbe kerülne. Még ha ezt le tudnánk csökkenteni száz-százhúsz milliárd régi lejre, úgy is borzasztóan sok egy városi költségvetés számára", mondta Ilyés.

A polgármesteri hivatalnak viszont sikerült megtalálni az üdvözítő megoldást: megegyezett a Tehnic Asist vállalattal. A cég vállalta, hogy idén megépíti az utat, a város pedig három-négy év alatt téríti meg ennek költségeit.

Megszűnik végre a foltozgatás a Zsadányi úton

„Mivel a cég egy újfajta technológiát használ majd, aminek a lényege, hogy nem épít új alapot, a költségeket körülbelül felére tudjuk csökkenteni - megközelítőleg öt millió lejre", mondta a polgármester. A kivitelező öt-hat év garanciát vállal majd az útért.

Ilyés szerint legtöbb két héten belül hozzálátnak a munkálatokhoz, amellyel augusztusig el is készülhetnek. „A lényeg, hogy idén teljesen felújítjuk a Zsadányi utat!", jelentette ki a polgármester.

Addig is, a munkálatok megkezdéséig terméskővel tömik be a nagyobb gödröket, hogy valamelyest járhatóvá tegyék azt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: