2009-05-26 17:01:00• hírek • MTI

Saját domainnevet kap a Székelyföld

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezte, hogy a Székelyföld saját internetes tartománynevet kapjon.

A internetes neveket felügyelő, kaliforniai székhelyű szervezet, az ICANN a katalán példa nyomán nyolc másik régióval - Skócia, Baszkföld, Bretagne, Cornwall, Anglia, Galícia, Wales és Leon - együtt hagyta jóvá a Székelyföldet megjelenítő .sic végződés használatát.

- A múlt év nyarától foglalkozunk az üggyel, és azért nem vertük nagydobra az eddigi eredményeket, hogy a román hatóságok ne szóljanak bele a folyamatba - nyilatkozta az előzményekről a Krónika című kolozsvári napilapnak Izsák Balázs, az SZNT elnöke. Mint mondta, több rövidítésváltozat is szóba jött, vita is folyt erről az SZNT állandó bizottságában. Például a .sec, a .ts (Terra Siculorum) és a .sze is felmerült, de ezek mind foglaltak voltak.

Ahhoz, hogy az interneten találkozni lehessen a .sic végződéssel, 2010-ig ki kell dolgozni azt a szabályrendszert, amely alapján megtörténhet majd a domainnév valóságos odaítélése, és létre kell hozni az alapítványt, amely a tartománynevet kezeli.

Az SZNT-elnök szerint az igényt bejegyezték, de a kezdeményezés életképességének feltétele, hogy minél több magyar civil szervezet, egyház, cég csatlakozzék. Ennek érdekében aláírásgyűjtésre készülnek. Továbbá a szükséges technikai hátteret is meg kell teremteni.

A kezdeményezés révén a székelyföldi felhasználók már a honlap vagy e-mailcím végződéséről felismerhetővé válnak a világhálón. A Székelyföld saját internetes azonosítója lehetővé teszi, hogy 2010-től a térségbeli önkormányzatok, cégek, magánszemélyek és intézmények honlapjainak címe a .sic végződést kapja, a siculitas rövidítéseként.

- Mai fordításban ez a székelységet jelenti, de a középkori magyar közigazgatásban az önkormányzó, szabadságjogokkal felruházott közösséget jelentette, amellyel a székely szabadság történelmi gyökerére utalunk - mondta az SZNT elnöke, aki arra számít, hogy a tartománynév megléte megsokszorozza majd a székelyföldi illetőségű honlapok számát.

Izsák azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a domainnév mintájára a Székelyföldön bejegyzett autókat is SIC felirattal jelöljék meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: