2009-08-09 17:39:49• hírek • Gozner Gertrud

Saját bormárka Halmihegyen?

Szatmár megye prefektusa, Radu Giurca a Halmi környékén gazdálkodó szőlőtermesztőket kereste fel - derül ki a Szatmár Megyei Prefektúra által kiadott sajtóközleményből.

Miután a múlt héten a prefektus Béltek és Szakasz bortermelőit kereste fel, ezen a hétvégén a Halmihegyi gazdáknál tett látogatást. Halmihegy a megye egyik legjobb szőlőtermelő vidéke, a prefektus látogatásán a helyi gazdák nagy számban képviseltették magukat.

Halmihegy vidékén jelen pillanatban több mint húsz hektárnyi európai pénzekből finanszírozott fiatal szőlőültetvény található, ezen kívül hét hektáron magánerőből létrehozott ültetvény, valamint hetven hektárnyi területen kiöregedett szőlőtőkék fogadnak, amelyek már megértek a frissítésre.

Ioan Cioltean, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkatársa a találkozó keretén belül arra hívta fel a gazdák figyelmét, hogy 2014-ig lehet pályázni a szőlészetek frissítésére, és nagy kár lenne, ha a hetven hektárnyi kiöregedett tőkék tulajdonosai kimaradnának ebből a lehetőségből, mert a vidék mikroklímája ideális a szőlőtermesztés számára.

Erre a vidékre is sokan tértek vissza külföldről is, hogy folytassák a szőlőtermesztés hagyományát. Giurca prefektus szerint hasznosabb volna ha a térség gazdái egyesületbe szerveződnének, mert így egyszerűbben pályázhatnának pénzeket, és könnyebben tudnák értékesíteni a piacon a termékeiket.

A jelenlévő szőlősgazdák kifejezték óhajukat egy saját bormárkára, amelynek értékesítésébe a prefektúra is besegíthetne. A prefektus legközelebb a Túrterebesi szőlősgazdákat fogja felkeresni, és a kapott információk tükrében igyekszik segíteni a megye bortermelőit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: