2014-07-05 11:33:55• hírek • Máté Bence/MTI

Saját bombája végzett Egyiptomban három terroristával

Hárman meghaltak Egyiptomban pénteken, amikor felrobbant a kezükben a saját maguk készítette pokolgép, amellyel feltehetőleg terrortámadást akartak végrehajtani - jelentette az al-Ahrám című napilap internetes oldalán.

Biztonsági források szerint a felső-egyiptomi Fajjúm tartományban, egy csirkefarmon szerelték össze az áldozatok a robbanószerkezetet, amikor az váratlanul működésbe lépett. A detonáció következtében egy épület összeomlott.

Csütörtökön volt egy éve annak, hogy a hadsereg megbuktatta Mohamed Murszi iszlamista elnököt. A hatalomváltás első évfordulójához kapcsolódóan Egyiptom-szerte számos összecsapás történt csütörtökön a rendvédelmi erők és Murszi támogatói között. Az ország fontosabb csomópontjait, egyebek mellett a forradalom jelképes helyszínét, a Tahrír teret a biztonsági erők két napja körbezárva tartják, miután egy iszlamista pártokból álló szövetség Murszi híveit arra szólította fel, hogy tömegesen vonuljanak az utcára.

A Murszi mögött álló, Nemzeti Egység a Törvényesség Támogatására (NETT) elnevezésű szövetség a pénteki napot a "harag péntekének" kiáltotta ki, és arra szólította fel követőit, hogy a muzulmánok számára különösen fontos pénteki ima után lepjék el Egyiptom utcáit a hadsereg által támogatott kormány elleni tiltakozásuk jeléül. Az országszerte több városban zajló tüntetések helyszínéről a délutáni órákig nem jelentettek sérüléseket.

Csütörtökön legalább húsz ember vesztette életét Egyiptomban az iszlamisták akcióival összefüggésben. Legalább egy halálos áldozata volt rendőrök és tüntetők összecsapásainak. A fokozott készenlétben lévő rendvédelmi erők kilenc különböző városban összesen több mint kétszáz tüntetőt vettek őrizetbe.

A pénteki esethez hasonlóan csütörtökön is saját bombája végzett két terroristával, a Gázai övezettel közös határ mentén pedig a biztonsági erők tizenhét dzsihadista harcossal végeztek. Kairó-szerte számos helyen lépett működésbe az út mentén elhelyezett robbanószerkezet, egy utazótáskába rejtett pokolgép pedig Alekszandria közelében, egy vonaton robbant fel. A merényletben kilenc ember, köztük egy gyermek súlyosan megsebesült. Kairó déli részén egy rendőr meghalt, miután iszlamista tüntetők lerohantak egy ellenőrzőpontot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: