2013-11-19 17:11:49• hírek • Szatmár.ro

SZÁMIT a fiatalok hangja Európának

Erdélyi lett az Európai Régiók Szövetsége mellett működő Regionális Ifjúsági Hálózat (Assembly of European Regions Youth Regional Network) alelnöke, akit a hálózat Sepsiszentgyörgyön megtartott soros plenáris ülésén választottak meg, egyhangúlag, a regionális szinten működő ifjúsági szervezetek küldöttei. Szatmár megyét a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács elnöke, Őri-Pákay Franciska képviselte a nemzetközi konferencián.

- Demeter Ferenc megfelelő alelnöke lesz ennek a fejlődőben lévő nemzetközi szervezetnek, hiszen otthon, Háromszéken, már bizonyította, hogy hisz az ifjúságban és ezért képes tenni is, most viszont komolyabb feladat elé állítottuk: Közép-Kelet Európát kell képviselnie az ifjúsági hálózatban, de ennél nemesebb feladata is van: a magyar kisebbség képviselete - mesélt az alelnökre bízott feladatokról a SZÁMIT elnöke, majd azt is elmondta, hogy a tisztújítás mellett komoly célokról is tartottak megbeszéléseket a tizenöt országból összesereglett fiatalok. Ezeknek a megbeszéléseknek ajánlások formájában születtek meg a végleges változatai, amelyeket azután az „anyaszervezet", az Európai Rágiók Szövetsége, amelynek nem mellesleg Szatmár megye is tagja, kell tovább vigye európai szintre, s képviselje az ifjúság kéréseit.

- Én a non formális oktatást a figyelem középpontjába helyező csoport munkálataiban vettem részt, s nem is gondoltam volna, hogy a kétnapos megbeszélés végére olyan ajánlásokkal tudunk majd az európai szintű szervezet felé fordulni, amelyek a későbbiekben hatással tudnak lenni régiós szinteken is. Elég ha csak a három fő témára gondolunk, amelyeket mind a non formális oktatás szintjéről közelítettünk meg: iskolaelhagyás, vezetőképzés fiataloknak, a demokratikus folyamatokban (pl. választások) való részvétel aktívabbá tétele - fogalmazott Őri-Pákay Franciska.

Az ajánlásban felhívják az európai szövetség figyelmét arra, hogy a formális oktatás mellett komolyan oda kell figyelni a non formális oktatásban rejlő lehetőségekre, hiszen olyan kiegészítő lehet, amely segítségével új készségekre tesznek szert a fiatalok. A résztvevők megegyeztek abban, hogy az AER ifjúsági hálózatának fel kell emelnie a hangját regionális szinten a non formális oktatás mellett.

Tizenöt ország fiataljai gyűltek össze hétvégén a Regionális Ifjúsági Hálózat őszi plenáris ülésére Sepsiszentgyörgyön

- Számos európai országban okoz gondot, hogy a fiatalok fokozatosan távolodnak a demokratikus folyamatoktól. S ez a közelgő EP választások esetében még hangsúlyosabban megjelenik, hiszen sokszor bizonyul ez a választás helyi szinten megfoghatatlannak - hívta fel a figyelmet Őri-Pákay Franciska arra a pontra, amely az elkövetkezendő fél évben az ifi szervezetek életét is komolyan befolyásolni fogja nem csak helyi vagy regionális, de európai szinten is.

Az AER mellett működő Regionális Ifjúsági Hálózat (YRN) legfontosabb kihívása az, hogy megtalálja azokat a működőképes módszereket, amelyek segítségével növelni lehet a fiatalok körében a demokratikus folyamatokban való részvételi szándékot. A vonatkozó workshopon az elmúlt hétvégén olyan ötletek fogalmazódtak meg, amelyek kiindulópontok lehetnek: állandó kapcsolattartás az önkormányzatok/kormányzati szervek és a fiatalokat képviselő helyi és regionális szervezetek között; információs körutak annak érdekében, hogy mindenkihez eljusson az információ.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: