2012-09-21 09:51:20• hírek • Szatmár.ro

Kádár Petra a Szamedt új elnöke

Csütörtökön délután tartotta a Szatmár Megyei Magyar Diáktanács kongresszusát, amely egyben arra is szolgált, hogy a régi elnökség helyett újat válasszanak maguk közül.

A Szamedt célja, hogy összefogja a Szatmár megyében lévő magyar tannyelvű középiskolák diákszövetségeit, hogy egységes szinten tudjanak fellépni szükség esetén a diákok védelmében. A gyűlést Balog Tamás vezette, aki először megköszönte az elnökség és az összes diáktanács tag támogatását, majd felkérte Őri-Pákay Franciskát az RMDSZ ügyvezető elnökét, hogy köszöntse az egybegyűlteket, annak okán, hogy ő is ugyanazon a pályán indult el, amelyen a Zöld Házban megszervezett gyűlésen résztvevő fiatalok is. Ezt követően a leköszönő elnök felolvasta az új alapszabályt, amelyet egyhangúlag elfogadtak, s így áttérhettek a következő napirendi pontra, az új elnökség megválasztására.

Az elnöki tisztségre Kádár Petra, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium XII. osztályos tanulója jelentkezett, aki egyben ugyanazon gimnázium diákszövetségének (KÖFEDISZ) az elnöke. Az alelnöki feladatok ellátásának lehetőségéért Juhász Patrik (Hám János Római Katolikus Teológiai Iskolaközpont) és Starotchi Norbert (Doamna Stanca Főgimnázium) mérkőztek meg, de ugyanígy harc folyt az ügyvezető elnöki feladatokért két kölcseys diák - Bereczky Réka és Nagy Rebeka - között. Az alelnök végül Juhász Patrik, míg az ügyvezető Bereczky Réka lettek. A tagságügyi alelnök csütörtöktől Erdei Laura (Kölcsey Ferenc Főgimnázium). A diáktanács cenzora pedig a leköszönt elnök, Balog Tamás lett. Egyetlen kiadó hely maradt, a marketinges alelnöki, de a következő gyűlésen azt is betöltheti majd egy fiatal.

A diáktanács egyik legfontosabb feladata, hogy megszervezze decemberben a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) kongresszusát, amelyet legutóbb tizenhat éve rendeztek meg Szatmár megyében. Ezzel párhuzamosan halad a diákok képzése a Közéleti és Ifjúsági Diákakadémia (KÖDAK) által, amelyre Szatmár megyéből öten jelentkeztek.

SZAMEDT
A fotón elől középen Kádár Petra az új elnök, mellette Balog Tamás a leköszönt vezető

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: