2016-05-26 13:17:08• hírek • Kocsis Zoltán

SOS szatmári műemléképületek!

„Nem nagyon találunk Romániában egy másik olyan várost, ahol ennyire szomorú képet festenének a történelmi épületek, mint Szatmárnémetiben!". A sokkoló kijelentés Radu Budtól, Szatmár megye prefektusától származik, aki ekként kommentálta a műemléképületek állapotáról szóló csütörtöki beszámolót.

„Sokan megkérdezték tőlem, a közelgő helyhatósági választásokon kire érdemes szavazni. Természetesen nekem nem tisztem megmondani, ki kire szavazzon és nem is befolyásolhatom az embereket. Azt viszont elmondhatom, én arra a jelöltre szavaznék, aki azt igérné, felveszi a harcot a porral! Ebben benne van ugyanis az utak minősége, a szegélykövek magassága, a zöldövezetek karbantartása, az újabb Szamos-híd építése, a levegőben feszülő huzalok eltüntetése vagy éppen a műemléképületek rehabilitálása. Nem nagyon találunk Romániában egy másik olyan várost, ahol ennyire szomorú képet festenének a történelmi épületek, mint Szatmárnémetiben!", vonta le a szomorú következtetést Radu Bud prefektus azt követően, hogy megtekintette a kulturális igazgatóság korabeli és jelenlegi fényképekkel gazdagon ábrázolt, megrázó, érzelemdús, kifejező és megragadó beszámolóját.

A Mircea Dragan vezette csapat arra a feladatra vállalkozott, hogy reális képet nyújtson Szatmárnémeti történelmi épületeiről. És bizony néhány pozitív kivételtől eltekintve, mint amilyen az egykori közfürdő a Kossuth-kertben, a Tűzoltó torony, az Északi Színház, az 1830-ban épült és annó az első színi előadásoknak otthont adó Csizmadia-szín, a Korona-hotel vagy az Iparosotthon, az összkép bizony igen lesújtó.

Csizmadiaszín

A virtuális séta az 1899-ben Pfaff Ferenc tervei alapján épült vasútállomáson kezdődött. A Román Vasúti Társaság birtokában lévő épületen ugyan az ősszel lecserélték a tetőt, ám a mennyezet több helyen is be van szakadva, az utasok testi épsége gyakorlatilag folyamatosan veszélyben van. (Zárójelben jegyezzük meg, hogy nincs jobb állapotban az épület közvetlen közelében 1977-1980 között épült buszállomás sem).

A Victoria Szálló 1910-ben épült Heinrich Viktor szecessziós tervei alapján. Omladozó vakolat, romos belső udvar jellemzi jelenleg. Alvilági és lerobbant figurák lakják az egykor patinás szállodát. Ez a város egyik gócpontja - Szatmárnémeti szívében!

Magyar királyi adóhivatal, pénzügyőrség, posta és távirati hivatal is volt az 1907-ben épült szatmárnémeti posta. Az épület sorsával több cikkünkben is foglalkoztunk, Kereskényi Gábor parlamenti képviselő többször is hangot adott a parlamentben az elfogadhatatlan állapotokról - ígéreteknél tovább egyelőre nem jutottunk...

Ormos Péter nevét viseli az Ormos-ház, amelyben hajdanán Petőfi Sándor is többször megfordult. A XIX. század elején neoklasszikus stílusban épült épület egyik balkonjáról zuhant a járdára néhány hete egy méretes betondarab - állagáról ennél többet sajnos nem is kell mondanunk... Belső udvara pedig háborús övezetre emlékeztet!

A Károlyi-közben (Kogalniceanu utca) található, a XIX. század elején épült eklektikus épület egykoron a Károlyi család tulajdnában volt. Nyilván, akkor még nem az összeomlás veszélye fenyegette.

Károly-köz

Ambivalens érzése lehet az embernek, amikor végigsétál a Zsidó-korzón. Az elmúlt évtizedekben restaurált épületek mellett ugyanis „megfáradt házak" sorjáznak. Ilyen többek között az 1910-1912 között Földes Ede és Scheider Miklós tervei alapján épült Fehér Ház. A szecessziós épület előtt fogadó állt azon a helyen - 1910-ben ebben vetítették az első filmet Szatmárnémetiben!

A megyeközpont egyik legszebb épülete lehetne az Atlaszos ház, amely esetében sajnos nehéz megállapítani, hogy a külső homlokzata vagy belső udvara láttán szorul össze jobban az ember szíve és nyílik ki zsebében a bicska.

Néhány méterrel odébb sajnos lassan már Szatmárnémeti jellegzetességei között említhető az egykori zsidó lányiskola - újkori néven a „kitámasztott ház".

Természetesen nem hiányozhat a felsorolásból a Pannónia épülete sem, amellyel kapcsolatban a legújabb fejlemény, hogy gomba támadta meg az épületet és tovább gyengíti a faszerkezetét. Mintha nem tenné ezt meg eléggé a tönkrement tetőszerkezeten bejutó esővíz... A Pannónia lehetne a polgári kisváros pompájának szimbóluma, helyette azonban Szatmárnémeti elmaradottságának szimbólumává vált!

A sort pedig sajnos folytathatnánk akár a Tabajdi-patikával vagy az Kazinczy (Stefan cel Mare) és Kölcsey (Iuliu Maniu) utcák kereszteződésében álló házzal. „Őseink fel tudták építeni ezeket az épületeket, nekünk csak vigyáznunk kellene rájuk. De erre sem vagyunk képesek", hangzott el az egyik elgondolkodtató következtetés.

„Az említett épületek közül soknak bonyolult a tulajdonviszonya, sok a tulajdonosa, akiknek viszont annál kevesebb a pénzük. Sajnos mást nem tehetünk, mint hogy nyomást gyakorolunk a helyi önkormányzatra", jelentette ki a képek megtekintése után Bud.

„Ezeket a felvételeket időről időre meg kellene majd mutatni az új városi tanács tagjainak. Reméljük a helyhatósági választások után egy okosabb, hatékonyabb, pragmatikusabb időszak következik Szatmárnémetiben", fűzte hozzá a prefektus.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: