2010-04-20 13:49:54• hírek • MTI/AP/Reuters

SMS-bolond amerikai tinik

A mobiltelefonnal rendelkező amerikai tizenévesek harmada több mint 100 SMS-t küld vagy fogad naponta, azaz a fiatalok között a szöveges üzengetés vált a legnépszerűbb kommunikációs formává - derül ki egy friss felmérésből.

A Pew Kutatóintézet adatai szerint a rövid szöveges üzenetek népszerűsége a hagyományos mobiltelefon-hívásokat, csevegő programokat és a közösségi oldalakat is felülmúlva 2008 óta folyamatosan emelkedik.
A 12 és 17 év közötti korosztály háromnegyede rendelkezik mobiltelefonnal. A lányok átlagosan 80, míg a fiúk 30 SMS-t küldenek naponta.

"Az üzenetküldés a tizenévesek legfőbb kommunikációs csatornájává vált, az SMS-ek népszerűsége az utóbbi 18 hónapban ugrott meg jelentősen" - mondta Amanda Lenhart kutató, hozzátéve, hogy a szolgáltatás népszerűségéhez nagyban hozzájárult az előfizetésekkel járó korlátlan SMS-küldési lehetőség. A számítógépekkel ellentétben SMS-ezni bárhol és bármikor, akár a szülők és a tanárok tudta nélkül is lehet, ezért érthető, hogy miért kedvelik annyira a gyerekek - magyarázta a kutató.

Az üzenetküldés annyira beépült a mindennapjaikba, hogy az SMS-ezők 87 százaléka a mobiljával alszik. Nem csoda, hogy egyre több iskolai és szülői konfliktusnak is a mobilhoz való ragaszkodás a forrása. A szülők 48 százaléka GPS-es helymeghatározással vagy telefonhívással ellenőrzi gyermekét. A 12-13 éves lányok szülei a mobilhasználatot is igyekeznek szigorúbban felügyelet alatt tartani.

A média kiemelt figyelme ellenére szexuális tartalmú szöveges és képüzeneteket a fiataloknak mindössze 4 százaléka küldött. A szexesemesezők többsége saját maga, nem pedig szülei támogatásával fizeti telefonszámláját.


A gyakori sms-eéshez már külön qwerty billentyűzetű mobilokat is árulnak
A gyakori sms-eéshez már külön qwerty billentyűzetű mobilokat is árulnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: