2009-07-08 12:07:22• hírek • MTI

Rosszul oktatják a román nyelvet

Az oktatási módja miatt teljesítenek gyengén a román nyelv tantárgyból a romániai érettségizők a Krónika című kolozsvári napilap szerdai beszámolója szerint.

A pedagógusok szerint egyszerűsíteni kellene a tananyagon, mert a diákoknak nemcsak románból, hanem összesen tizenhárom tantárgyból kell megfelelniük a követelményeknek. A főleg magyarok által lakott Kovászna megyében az érettségin megbukottak nyolcvan százaléka - akárcsak a korábbi években -  idén is román nyelv és irodalomból "hasalt el".

Keresztély Irma Kovászna megyei főtanfelügyelő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kizárólag románok lakta Bodza-vidéken ugyanolyan gyengék a román vizsgán elért eredmények, akárcsak a megye magyarlakta térségeiben. A jelenség egész Erdélyre és a Partiumra is érvényes, csakúgy, mint Románia Kárpátokon túli területein. A legtöbb megyében a diákok a román vizsgán szerzett jegyükkel voltak a legkevésbé elégedettek.

"A román nyelv és irodalom annyira nehézkes, hogy a magyar és a román gyerekek egyformán gyengén teljesítenek. Ha nem változtatnak a tantárgy tanítási módszerén és a tananyagon, előbb-utóbb csak a filológia szakos diákok lesznek képesek elsajátítani azt" - vélte a főtanfelügyelő.

Mihályfalvi Géza, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium román szakos tanára szerint a román nyelvet és irodalmat akkor lehetne érdekesen és vonzóan tanítani, ha néhány fontos regény és vers, valamint néhány elméleti alapszabály, irodalmi áramlat és korszak lenne a tantárgy gerince. Ekkor a diák könnyebben eligazodna a tananyagban és könnyebben is tanulná azt. A tantárgy jelenlegi oktatási rendszere túl szövevényes és komplikált.

Mihályfalvi Géza azt reméli, hogy jövő évtől megváltozik a tanterv, mivel csökkentették az óraszámot. A pedagógusok már régóta jelzik az illetékeseknek, hogy kilencedik osztályig a magyar gyerekeknek nem román irodalmat, hanem a románt, mint idegen nyelvet kellene tanítani - jelentette ki a szakember a kolozsvári Krónika szerint. Utána, ha már a magyar diák elsajátította a nyelvet, tanulhatna ugyanazon tanterv és tankönyv alapján, mint amelyből a román anyanyelvűeket oktatják.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: