2018-01-19 15:44:27• hírek • Bede Emőke

Ropogtak a puskák, hullottak a varjak

Péntek délután négy órakor vette kezdetét az a varjak elleni akció, mely során a Szatmár Megyei Sportvadászok és Halászok Egyesületének vadászengedéllyel rendelkező tagjai az önkormányzattal kötött szerződés értelmében kilövik a Kossuth-kertben tanyázó varjakat.

Több évtizedes történelme van már városunkban a varjak elleni küzdelemnek, a „végső megoldást” azonban nem sikerült megtalálni. Lőtték fészkeiket vízágyúval, haldokló társaik és más ragadozómadarak hangját játszották le nekik a fákra felszerelt hangszórók segítségével, azonban a varjak makacsabbnak bizonyultak. Újra és újra visszatértek.
 


Velük együtt pedig az ürülék is, mely megannyi szülőnek okozott bosszúságot. Hiszen hogyan is lehetne a gyerekeket egy olyan játszótérre vinni, ahol minden játékot vastagon borít a madárürülék, mely amellett, hogy cseppet sem esztétikus, még megannyi kórokozót is hordoz magában. 
 

Ez alkalommal egy drasztikusabb megoldásra esett az önkormányzat választása: kilövik a madarakat. Péntek délután négy után pár perccel pedig felhangzottak az első lövések. Ahhoz, hogy valódi eredményeket lehessen elérni, több akciót is tartani kell majd. Január folyamán még három-négy alkalommal lesz a maihoz hasonló megmozdulás, februárban azonban elhallgatnak a fegyverek, mivel az év második hónapjától augusztus 31-ig tilos a varjak kilövése. A tervek szerint ezt a csendes időszakot követően újra felveszik a harcot a madarakkal. 


Hogy mennyire váltja be a lőfegyveres varjúmentesítés a hozzá fűzött reményeket, azt egyelőre lehetetlen megmondani. Annyi azonban bizonyos, hogy a város lakosságát két táborra osztotta az önkormányzat által választott megoldás. Sokan humánusabb megoldások mellett kardoskodnak, mások helyes lépésnek tartják a kilövést. Annak ellenére, hogy a módszerrel nem mindenki ért egyet, a vágyak mégis közösek: egy tisztább park, egy tisztább város, ahol nem kell attól félnünk, hogy magasabban levők a fejünkre csinálnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: