2018-06-15 20:52:36• hírek • MTI

Ronaldo büntetőből, akcióból, szabadrúgásból – beérte Puskást, mégsem nyert csapata

 A spanyol és az Európa-bajnok portugál válogatott 3-3-s döntetlent játszott pénteken Szocsiban a B csoport első fordulójában, egyben az oroszországi labdarúgó-világbajnokság első rangadóján. Cristiano Ronaldo mesterhármast szerzett, az ötszörös aranylabdás portugál támadó ezzel Puskás Ferencet utolérve Európa-rekorder lett 84 válogatottbeli góljával. Előtte a csoport másik meccsén Irán öngóllal nyert Marokkó ellen, míg az A csoportban Uruguay nehezen gyűrte le Egyiptomot.

 

Nagy várakozás előzte meg a B csoport rangadóját, annál is inkább, mert két nappal az összecsapás előtt a Real Madridnál kinevezett Julen Lopeteguit menesztette a spanyol szövetség, s helyére Fernando Hierrót nevezte ki a nemzeti együttes élére.
    

Az Európa-bajnok portugálok számára kezdődött remekül a találkozó, Cristiano Ronaldo korai büntetőjével előnybe kerültek. Az ötszörös aranylabdás támadó nyolcadik egymást követő nagy válogatott tornáján talált be, egyben negyedik világbajnokságán szerzett gólt. Utóbbi ezt megelőzően csak Uwe Seelernek, Pelének és Miroslav Klosénak sikerült. A gól nem fogta meg a spanyolokat, akik Costa látványos találatával egyenlítettek - ez volt az első eset a világbajnokságon, hogy a játékvezető egyeztetett videós segítőivel. Nem sokkal később Isco a 16-os sarkától nagy lövéssel a felső lécet találta el, ahonnan a labda a gólvonalra, majd onnan kifelé pattant. Ezt követően is a spanyolok veszélyeztettek, több helyzetet is kidolgoztak, mégis a portugálok mehettek előnnyel a szünetre De Gea hibája nyomán.

A fordulást követően is folytatódott a spanyol mezőnyfölény, ez előbb Costa második találatával érett egyenlítéssé, majd az első gól előtt hibázó Nacho látványos távoli lövésével a vezetést is átvette Hierro együttese. Ez érezhetően megfogta a kontinensbajnok portugálokat, többnyire az ő térfelükön járatták a labdát a spanyolok. Az utolsó percek kissé enyhébb iramban csordogáltak, a hajrában Ronaldo pazar szabadrúgásával pontot mentett a portugál csapat. A ráadás perceiben kapuja elé szegezte riválisát a luzitán válogatott, ám az eredmény nem változott, így mindkét csapat egy ponttal gazdagodott a rendkívül színvonalas és látványos összecsapáson.


FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with Isco Alarcón and 2 others in Sochi, Russia.


Előtte a csoport első meccsén Irán hosszabbításban esett öngóllal 1-0-ra legyőzte az Afrika-bajnok Marokkót. Az egész mérkőzésen nagy fölényben futballozó észak-afrikai csapatnak 19 találkozón át tartó veretlenségi sorozata zárult le a mostani kudarccal. A közel-keleti együttesnek ez volt a 13. vb-találkozója, s mindössze második sikerét aratta, legutóbb húsz éve tudott nyerni.

Hatalmas lendülettel kezdte a mérkőzést Marokkó, amely már az első tíz percben két nagy helyzetet hagyott ki. Később sem változott a játék képe, az Afrika-bajnok tulajdonképpen egykapuzott, úgy tűnt, csak az a kérdés, mikor veszi be az irániak kapuját, de ez még néhány méterről sem sikerült a csapat legnagyobb sztárjának, Benatiának, aki ziccerben az előtte álló védőbe lőtt. Hiába játszott nagy mezőnyfölényben Marokkó, a szünetig nem tudta gólra váltani, sőt egy gyors ellentámadásból az ázsiaiaknak is volt lehetőségük.


FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - at Saint Petersburg.


A folytatásban már meddővé vált a észak-afrikaiak mezőnyfölénye, bár továbbra is ők birtokolták többet a labdát, ugyanakkor már korántsem jelentettek komoly veszélyt az ellenfél kapujára. A második félidőben sok volt az apró szabálytalanság, a játék fizikai elemei kerültek előtérbe, sokat kellett ápolni a futballistákat, emiatt a játékvezető hatperces hosszabbítást jelzett. Ennek a végén teljesen váratlanul egy öngóllal megszerezte a győztes találatot Irán, amely így a vb első meglepetését okozta.

Az A csoport második találkozóján az uruguayi válogatott a 89. percben esett góllal nyert pénteken Egyiptom ellen Jekatyerinburgban. A négyes másik meccsén, csütörtökön a házigazda oroszok 5-0-ra verték a szaúdiakat.

Erősen foghíjas lelátók előtt kezdődött a mérkőzés a különleges kialakítású, két oldalán nyitott jekatyarinburgi Központi Stadionban. Az egyiptomiak legnagyobb sztárja, a májusi Bajnokok Ligája-döntőben vállsérülést szenvedett Mohamed Szalah csak a kispadon kapott helyet.

Az első félidő első fele többnyire mezőnyjátékot hozott, némi uruguayi labdabirtoklási fölénnyel. Ezután fokozatosan átvette az irányítást a dél-amerikai csapat, de a szervezetten védekező egyiptomiak mellett helyzetekig nem igazán jutott el. A legnagyobb lehetőség - egy szöglet után - Suárez előtt adódott, de ő közvetlen közelről az oldalhálóba lőtt. Elvétve az afrikai csapat is eljutott az ellenfél kapujáig, de valódi veszélyt nem jelentett. 


FIFA World Cup

FIFA World Cup added a new photo - with Edi Cavani and 2 others in Ekaterinburg.


A második játékrész egy nagy Suárez-helyzettel indult, El-Senavj azonban lábbal hárított. A folytatásban állandósult az uruguayiak labdabirtoklási fölénye, az ellenfél leginkább kontrákkal próbálkozott, de a pontatlan passzok miatt igazi gólszerzési lehetőség egyik oldalon sem volt. A hajrához közeledve Suárez ismét betalálhatott volna, ziccerben lépett ki, de az egyiptomi hálóőr leszedte a lábáról a labdát, mint ahogy pár perccel később Cavani remek lövését is hárította. Utóbbi szabadrúgásból kapufát is lőtt, majd Giménez fejesével szemben már El-Senavj is tehetetlennek bizonyult, így végül góllá érett a dél-amerikaiak fölénye.

A csoport:
Uruguay - Egyiptom 1-0
gól: José Gimenez (89.)
A csoport állása: 1. Oroszország 3 pont (5-0), 2. Uruguay 3 p. (1-0), 3. Egyiptom 0p (0-1), 4. Szaúd-Arábia Op (0-5)

B csoport:
Irán - Marokkó 1-0
gól: Buhadduz (94., öngól)

Portugália - Spanyolország 3-3
gólok: Ronaldo (4., 11-es, 44., 88.) illetve Diego Costa (24., 55.), Nacho (58.)
A csoport állása: 1. Irán 3 pont, 2. Portugália és Spanyolország 1-1 p., 4. Marokkó 0p \



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: