2009-06-22 12:35:37• hírek • Gozner Gertrud

Romló statisztikák

A közlekedési balesetekben elhunytak száma Romániában 2008-ban tovább nőtt az előző évhez képest, miközben az Európai Unió többi országában ez a szám csökkenőben van - áll az unió közlekedésbiztonsági csoportja által megjelentetett tanulmányban. Románián kívül más európai országokban is, mint például Bulgária, Lettország, Görögország, Lengyelország és Litvánia egy millió lakosra számolva 150-en vesztik életüket közlekedési balesetben.

Ezzel szemben az unió többi országában csökkent az elhalálozások száma. 2008-ban körülbelül 39 ezer személy lett közlekedési baleset áldozata az Európai Unió útjain, ez 8,5%-al kevesebb mint 2007-ben. Azonban az Unió távol áll attól, hogy elérje a célját, vagyis a 2001-es évhez képest 2010-ig felére csökkentse az áldozatok számát. Évente 15400 személlyel csökkent a halálesetek száma a 2001-es 54400 halotthoz képest, ez évi 4,4%-os csökkenést jelent. Ebben a ritmusban az uniónak hét évre van szüksége, hogy elérje a kitűzött célt, viszont Spanyolországban, Franciaországban és Belgiumban ez hamarabb is megvalósulhat.

Svédország, Hollandia, Nagy Britannia és Svájc útjai a legbiztonságosabbak Európában, a máltaiak után. Ezekben az országokban 50 alatti a halálesetek száma. Utánuk következik Norvégia, Németország, Írország, Finnország, Spanyolország, Franciaország, Dánia, Luxemburg és Olaszország. 2008-ban néhány ország javított a statisztikákon, úgymint Észtország. Litvánia, Szlovénia és Lettország. Ez a gazdasági válságnak is betudható, hisz az üzemanyag árak miatt kevesebbet ültek autóba.

Romániában és Bulgáriában azonban tovább romlott a helyzet. Ezt támasztják alá a Szatmár megyei adatok is. Szatmár megyében 47 halálos baleset történt 2008 folyamán, ez néggyel több mint 2007-ben - tudtuk meg Roxana Cristea-tól, a Megyei Rendőrség sajtószóvivőjétől. A tavalyi év során összesen 244 közúti baleset követelt áldozatokat, ezek során 312 személy sérült meg, 72 -vel több mint tavalyelőtt - tette hozzá a szóvivő.


Szatmár megyében is egyre több a halálos kimenetelű közúti baleset.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: