2010-09-07 10:08:03• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Se a romákat, se a magyarokat nem szeretik

A románok kétharmada nem tűrne el roma személyt a családban, egyharmaduk magyarral sem kerülne rokonságba - írta  a Gandul.

A román napilap az IRES romániai közvélemény-kutató intézet egyik felmérését ismertette, amelynek keretében 1 231 állampolgárt kérdeztek meg telefonon. A válaszadók 37 százalékának "rossz", 20 százalékának pedig "nagyon rossz" a véleménye a romákról.

Ennél is erősebb volt az elutasítás, amikor azt kérdezték: "Beleegyezne-e, hogy roma személy tagja lehessen az Ön családjának?". A megkérdezettek 57 százaléka teljesen kizártnak tartotta ezt, 10 százalékuk részben tartotta kizártnak.
A magyar nemzetiségűekre vonatkozóan ugyanerre a kérdésre 24 százalék teljes mértékben, 6 százalék pedig "részben" felelt elutasítóan. Ezzel szemben a válaszolók 53 százaléka véli úgy, hogy magyarral jó házasságot kötni, 15 százalék csak részben tartaná ezt jó ötletnek.

A megkérdezett románok 37 százaléka ellenezné, hogy roma szomszédja legyen, 32 százalék még saját településén belül sem szeretne cigányokat látni, 23 százalékuk még munkatársnak sem fogadna el közülük senkit.
A magyarokat illetően a megkérdezett románok 15 százaléka nem tűrne el magyar szomszédot, 18 százalékuk saját településén is ellenezné jelenlétüket, 14 százalékuk kollégának sem fogadna el magyart. A válaszolók 11 százaléka Románia területén sem szeretne magyart látni.


A családok többsége inkább a romák befogadásától zárkózik el
A családok többsége inkább a romák befogadásától zárkózik el


A német nemzetiségűeket viszont a megkérdezettek több mint 80 százaléka tárt karokkal fogadná mind városában, mind szomszédjaként és munkatársaként - derül ki a közvélemény-kutatásból.
A megkérdezettek 61 százaléka kifejezetten elítéli Franciaországot a romák kiutasítása miatt, több mint 50 százalékuk e romák visszatérésében veszélyt lát saját és családja biztonságára nézve - olvasható a Gandulban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: