2009-02-09 22:11:27• hírek • Csenteri Judit

Románok is dolgozhatnak Svájcban

Az elmúlt hétvégén tartott svájci népszavazás értelmében Románia és Bulgária állampolgáraira is kiterjedt a svájci munkaerőpiacra való belépés lehetősége.

A.Bukarestben tartózkodó svájci nagykövet, Livio Hurzeler sajtótájékoztatója alkalmával jó hírt közölt a lakossággal, s hozzáfűzte, hogy az állampolgároknak Svájc egy 7 évre szóló átmeneti időszakot, s ugyanakkor 2009-ben már 400 munkahelyet biztosít – olvashatjuk a mediafax.ro hírportálon. A román és bolgár állampolgárok leghamarabb április 1-től élvezhetik a szabad munkaerő-áramlás előnyeit.  

A hétvégén tartott népszavazás eredményei jobbaknak bizonyultak a 2004-ben, az Unióhoz való 10 új tagállam csatlakozását követően tartott referendum eredményeinél. Svájc 26 kantona közül mindössze 4 szavazott nemmel, ezen belül 3 németajkú és egy olasz nyelvű kanton. Ennek megfelelően a szavazók 59,6 százaléka támogatta Svájc uniós szerződéseinek a legutóbb csatlakozott két tagállamra való kiterjesztését. 

A svájci nagykövet sajtótájékoztatója során azt is kifejtette, hogy a referendum sikeressége nem jelenti azt, hogy a román és bolgár lakosok automatikusan munkát vállalhatnak Svájc területén. A munkavállaláshoz szükségük lesz munkaszerződésre, továbbá 7 éven keresztül csak bizonyos számú munkahely lesz biztosítva számukra.

Szabad a munkaerő-áramlás Svájc felé

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: