2010-01-31 15:58:18• hírek • Szatmár.ro

Az elhurcolt svábokra emlékeztek

Az 1945-ös „málenkij robot"-ra elhurcoltakra való megyei megemlékezés fő helyszíne az idén Mezőpetri volt, ahol szombaton szentmisével, koszorúzással, szimpóziummal egybekötött rendezvényt tartottak. Vasárnap Szatmárnémetiben folytatódott az ünnepi program.

A Német Demokrata Fórum országos szervezete immár tizennegyedik éve, minden januárban ünnepi programot szervez a sváb deportáltak emlékére. A szatmári svábokat 1944. január 3-án kezdték összegyűjteni és elszállítani a Szovjetunió gulágaiba: ötezer helyi svábot hurcoltak el és fogtak kényszermunkára, akik közül csupán négyezren tértek vissza.

A kétnapos megemlékezés szombaton Mezőpetriben kezdődött. Délelőtt 10 órától a római-katolikus templomban Hársfalvi Ottó általános helynök Nm. és Ft. Schönberger Jenővel, illetve a környékbeli települések plébánosaival közösen celebrált szentmisét, rámutatva: a deportálást megéltekről példát vehetnek a maiak, hiszen a lágerekben soha nem káromolták az Istent, a titokban tartott szentmisék számítottak az egyetlen ünnepi momentumnak a sok szörnyűség közepette.



A kétnapos megemlékezés szombaton Mezőpetriben szentmisével kezdődött


A megjelentek ezután a temetőbe mentek, ahol a helyi - igen hányattatott sorsú - emlékmű előtt folytatódott a megemlékezés. A nyolcvanas években hatalmi parancsra lebontott, csűrben bújtatott, majd kilencven után újra felállított emlékoszlopot megkoszorúzták a jelen lévő önkormányzatok és NDF-szervezetek képviselői.

A kultúrotthonban ünnepi ebéddel egybekötött kulturális műsorra és szimpóziumra került sor. A megjelenteket Johann Forstenheizler, regionális NDF-elnök és Marchiş Ottó, Mezőpetri polgármestere köszöntötte - mindketten kihangsúlyozták: akkor sem szabad megszakadnia az emlékezésnek, ha már egyetlen deportált sem él. A színpadon felléptek: a mezőpetri fúvószenekar (vezetője: Câcu Mircea), a helyi iskolások, a nagykárolyi NDF kórusa (vezető: Vezér Johann), a helyi „Röpülj, páva" amatőr énekkar. A volt deportáltak többsége könnyes szemmel gondolt vissza a 65 évvel ezelőtti szörnyűségekre, és háláját fejezte ki, hogy vannak, akik évről-évre megemlékeznek arról, amit a mai generáció csak a történelemkönyvekből ismer.


A mezőpetriben tartott megemlékezésen szép számaml voltak jelen
A mezőpetriben tartott megemlékezésen szép számmal voltak jelen


Mezőpetriben nagyobb volt a részvétel az ünnepi rendezvényen, mint vasárnap a Szatmárnémetiben tartott eseményeken, nem csoda, hiszen a falu környékén sokkal nagyobb a német kisebbség száma, mint a municípiumban. A program vasárnap 11 órakor a Kálvária templomban tartott ünnepi misével indult, majd a Vasile Lucaciu utcai Svábházban folytatódott, ahol kulturális program és egy, a svábok elhurcolását bemutató kiállítás várta a résztvevőket.



Közösen is fellépett az NDF felnőtt tánccsoportja és a Johann Ettinger Német Líceum tánccsoportja


Az eseményen jelen volt Radu Giurca prefektus, aki beszédében kihangsúlyozta ma már csak egyet tehetünk az elhurcolt svábokért: igyekeznünk kell megőrizni az emléküket. Ilyés Gyula polgármester is tiszteletét tette az ünnepségen, ahol kifejtette példát kell vennünk a svábokról, hiszen az a hit ami bennük van nagyon sok emberből hiányzik.

„Magam is több olyan esettel találkoztam, amikor egy sváb kisebbségi ember, akit meghurcolt a történelem, foggal-körömmel harcolt egykori otthonának visszaszerzéséért. Azt gondolom azok után, amit átéltek dicséretes dolog,hogy talpon tudnak maradni. Ezt a morális képességet kellene az utódjaiknak is átadni" - mondta a polgármester. Az ünnepségen ezúton is tiszteletét tette Carol König, a Kultuszminisztérium nemzeti kisebbségekért felelős osztályának vezetője.

Az eseményen az ünnepi hangulatról az NDF felnőtt tánccsoportja, a Johann Ettinger Német Líceum tánccsoportja, illetve az NDF énekkara gondoskodott.



Énekelt az NDF kórusa


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: