2011-01-12 10:25:29• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Román-magyar sajtótájékoztató

Románia azt várja az Európai Uniótól, hogy korrekt módon bírálja el a schengeni csatlakozásra való felkészültségét, mégpedig ugyanazoknak a szabályoknak az alapján, amelyeket az övezethez korábban csatlakozott országok esetében alkalmaztak - hangsúlyozta kedden Bukarestben Teodor Baconschi.

A román külügyminiszter azon a sajtóértekezleten beszélt erről, amelyet a bukaresti magyar nagykövetség és az Európai Bizottság romániai képviselete közösen szervezett a magyar EU-elnökség feladatainak bemutatására.
"Nem kérünk egyebet, mint méltányos elbírálást" - mondta a román diplomácia vezetője, leszögezve, hogy országa teljes felelősséggel vállalta a schengeni övezethez való csatlakozás feladatát. Románia hatalmas erőfeszítéseket tett azért, hogy megerősítse az Európai Unió külső határainak biztonságát, és felkészült arra, hogy a schengeni övezet tagjává váljon - tette hozzá. "Továbbra is bízunk a magyar elnökség támogatásában ezen a téren" - mondta Baconschi.

A román újságírók kérdéseire válaszolva utalt arra, hogy a schengeni övezeten belül számos ponton tapasztalható "sérülékenység". Vagyis "nem tökéletes konstrukcióról" van még szó - tette hozzá, megállapítva: az EU minden tagállamának az az érdeke, hogy közös erővel próbálják javítani ezt a rendszert az együttműködés és a kölcsönös tapasztalatcsere révén.
A külügyminiszter határozottan leszögezte, hogy országa képes szavatolni az európai határok biztonságát. Akik kételkednek ebben - fűzte hozzá -, azok menjenek el a helyszínre, és saját szemükkel győződjenek meg erről, ha számukra nem elegendő az európai szakértők által készített jelentés.

Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete részletesen ismertette a magyar elnökség prioritásait, különleges hangsúlyt helyezve a közép-európai együttműködésre és az emberi dimenzió témájára. Megállapította, hogy a versenyképesség és a szociális biztonság között a jövőben újfajta egyensúlyt kell találni. Magyarország egy erősebb Európa megteremtését óhajtja, a történelmi tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ha e földrész egésze nem elég erős, akkor senki sem erős benne - mondta a nagykövet.


A miniszter korrekt elbírálást vár a csatlakozás ügyében
A miniszter korrekt elbírálást vár a csatlakozás ügyében



Nagy örömmel állapította meg, hogy a román külügyminiszter teljes és gyakorlati politikai támogatásáról biztosította a magyar elnökséget. Arra a kérdésre válaszolva, hogy van-e esélye Romániának és Bulgáriának még a magyar elnökség idején csatlakozni a schengeni övezethez, a nagykövet úgy fogalmazott: "Egy soros elnök nem esélylatolgatással tölti az idejét, megpróbáljuk kihasználni az ilyen kérdések megoldásához rendelkezésre álló eszközöket, hogy ez a csatlakozás megtörténhessen a megállapodás szerint előre meghatározott időben".

Elvi kérdés - mondta -, hogy ha a két ország teljesíti a feltételeket, akkor ne támasszanak új feltételeket velük szemben, ne kössék össze ezt a kérdést más kérdéskörökkel. Magyarországnak egyébként nemzeti érdeke Románia schengeni csatlakozása, ezáltal szűnik meg például a trianoni határ - mondta a nagykövet.
"Azt szeretnénk elérni a magyar elnökséggel, hogy az utána következő időszakban soha senki ne tegyen többé mesterséges különbséget az új és a régi tagállamok között" - mondta Füzes Oszkár.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: