2010-11-24 11:29:00• hírek • MTI

Leváltották a rendőrség főnökét

Leváltotta tisztségéből Traian Igas román belügyminiszter a rendőrség vezetőjét, továbbá elmozdított posztjáról egy államtitkárt a szervezett bűnözéssel és a korrupcióval kapcsolatos botrányok miatt.

A tárcavezető kedden bejelentette, hogy Petre Toba rendőrfőkapitánynak és Dan Valentin Fatuloiu államtitkárnak a Piatra Neamt városban történt gyilkosság kapcsán kell távoznia. A miniszter nem bocsátkozott részletekbe.   Bejelentette azt is, hogy lemondott tisztségéről a Neamt megyei rendőrkapitányság vezetője is.

A kelet-romániai településen egy börtönből nemrég szabadult személy fényes nappal rálőtt egy uzsorás hírében álló emberre, aki nem élte túl a fegyveres támadást.

Az utcai leszámolás után Traian Basescu államfő a rendőrség átszervezését kérte, mert szerinte egyes megyékben a rendőrség a maffia típusú bűnszövetkezeteket pártolja. Hozzátette: a rendőrség korábban figyelmeztetést kapott a hírszerzéstől, hogy a különböző bűnszövetkezetek közötti nézeteltérések fegyveres konfliktusokká fajulhatnak.
A leváltásokra azt követően került sor, hogy a fegyveres támadás után  korrupciós botrány tört ki a belügyminisztériumban és a rendőrség körében. Ebben az ügyben Fatuloiu államtitkár is érintett, őt akarta megvesztegetni egy üzletember egymillió euróval.

Az államtitkár azt állítja, hogy a kelet-romániai Galacban számos céget birtokló Catalin Chelu üzletember akkor kereste meg őt a megvesztegetési ajánlattal, amikor elrendelte egy gazdasági bűncselekményekre utaló, s az üzletembert is érintő eset alapos kivizsgálását. Chelu összesen 48 gazdasági bűnügy kapcsán került a nyomozók látókörébe, ezeknek a vizsgálatoknak az eltussolása érdekében próbálta megvesztegetni a belügyi államtitkárt.

Fatuloiu a rendőrség több vezetőjét is bírálta a nyilvánosság előtt. Szerinte az őt megvesztegető Chelu azt követően szerzett tudomást az államtitkár által elrendelt vizsgálatokról, hogy több megyei rendőrségi vezető kiszivárogtatta az információt.


Petre Toba és Dan Valentin Fatuloiu
Petre Toba és Dan Valentin Fatuloiu


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: