2011-03-01 17:47:04• hírek • Balog Anita

Román-magyar közös projektekről döntött a Megyei Tanács

Több nagy értékű, határon átívelő pályázattal kapcsolatban döntött rendkívüli, keddi ülésén a  Szatmár Megyei Tanács. Szó volt árvízvédelemről, hulladékgazdálkodásról, menedzsmentről, régészeti feltárásokról és elvileg hamarosan megüresedő épületek felhasználásáról is.

A hétfői ülésről nyolc projektet keddre halasztottak a tanácsosok, ezeket pedig a rendkívüli tanácsülésen nagyjából tíz perc alatt meg is szavazták. Mindenik esetben Románia és Magyarország közös, határon átívelő projektek ügyében döntöttek, melyekben legtöbb esetben a Szatmár Megyei Tanács partnere értelemszerűen a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei tanács.

Az illetékesek  először egy önrész-biztosításról döntöttek: a majdnem 2 millió euró értékű projekt célja, hogy a Szatmár Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség a szabolcsi kollégákkal egy fejlett árvízvédelmi rendszert alakítsanak ki, amely a határon "átkelő" három folyót, a Krasznát, Túrt és Szamost figyelné, amint pedig egy jelzés bekerül a rendszerbe, azt mind a román, mind pedig a magyar oldalon látni fogják, így nem érhet senkit váratlanul mondjuk egy árhullám.  A Szatmár Megyei Tanács két százalékos önrésszel kell támogassa a projektet.

A Szatmár Megyei Múzeum is részt vesz egy magyar-román projektben, melyben a szomszédokkal a történelmi Szatmárt kutatnák, régészeti, történeti, néprajzi szempontból. A 262 ezer eurós projektben szerepelne továbbá légi fotók készítése is, amelyek sokat segítenének a régészeti lelőhelyek feltérképezésében.

A várva-várt schengeni csatlakozás során az EU-s határátkelőhelyeken több épület is elveszti funkcióját, ezek felhasználását vizsgáló projektet is támogattak szavazatukkal a tanácsosok. A nemrégiben még EU-s pénzből felújított, épített épületek megüresedésre ítéltetnek, ezért új funkciót kellene találni ezeknek. A határon átívelő pályázat során azt vizsgálnák meg, hogy mire lehetne használni a vám-épületeket. Egy biztos: a magyarországi tapasztalatok alapján a csatlakozást követően egy pillanatra sem szabad gazdátlanul hagyni ezeket - annak idején az Ausztriával határos részen található vámépületeket gyakorlatilag "szétlopták", amíg senki sem használta azokat. A projektben szó van az épületek lehetséges gazdasági hasznosítási vizsgálatáról, sőt, egy ötletbörzéről is, amelyen mindenki javaslatokat tehet arról, hogy mire kellene használni ezeket az épületeket.

A következő támogatott projekt témája a régió-marketing: a Szabolcsi és Szatmári megyei tanács együttműködése révén közösen kezdenék népszerűsíteni a régiót, a befektetési lehetőségeket, a turizmust, megtalálva a népszerűsítés leghatékonyabb formáját.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos közös projektben a két megye a szemét tárolásakor keletkező, szakszóval élve csurgaléklé tisztításáról van szó. A résztvevő megyékből egyik sem tud jelen pillanatban igazán mit kezdeni ezzel a szennyezett vízzel és a tisztítás során keletkező iszapszerű salakanyaggal.


Ülésezett a Megyei Tanács
Ülésezett a Megyei Tanács


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: