2006-06-15 23:23:26• hírek • Szatmar.ro

A kormány is besegít

Több mind 3000 házat kell újjá építeni a természeti katasztrófák miatt.

A június 14-i kormányülésen három kormányhatározatot fogadtak el. A jóváhagyott határozatok az idei természeti katasztrófák (árvizek, Gorj-i földcsuszamlások) során tönkrement házak megerősítését, újjáépítését célozzák.

Az idei földcsuszamlások, valamint az árvizek során megrongálódott házak száma több mint 4. 000. Ebből több mind 3. 000-et újjá kell építeni. 2. 000 ház felépítéséhez a kormány építőanyaggal járul hozzá. – mondta Borbély László a kormányülést követően.

Az építőanyagot a minisztérium az Országos Lakásügynökségen keresztül szerzi be. Az építőanyagok megvásárlására a kormány múlt héten 23 millió új lejt irányzott elő. Június 20.-án lesz a Román Árutőzsdén a beszerzési licit. Remélhetőleg augusztus 10-ig sikerül eljuttatni az idei természeti katasztrófák által sújtott 9 megyébe az építőanyagot. A házak újjáépítését a helyi hatóságok koordinálják - hangsúlyozta Borbély László középítkezéssel és területrendezéssel megbízott miniszter.

Különleges esetekben, amikor olyan idős személyekről van szó, akik önerőből képtelenek újjáépíteni lakóházukat az állam vállalja az újjáépítést, új technológiákat alkalmazva. Két tervrajzunk van, egyszobás, illetve két szobás lakás felépítését tudjuk biztosítani. A szociális felmérések során begyűjtött adatok szerint több mint 1. 000 ilyen esetről van szó. A házak felépítésére már megkaptuk az első összeget, majd a költségvetés-kiegészítés után ez a pénzösszeg kiegészül – emelte ki Borbély László középítkezéssel és területrendezéssel megbízott miniszter.

Tudjuk, hogy a tavaly nagyon sok probléma volt a házak újjáépítésével a tél beállta miatt. Az új technológiákkal a hideg hónapokban is lehet dolgozni és rövidebb idő alatt lehet felépíteni a házakat. - összegzett Borbély László.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: