2008-10-22 10:31:09• hírek • Szatmár.ro

Román-magyar kormányülés

Négy közös nyilatkozattal és egy egyezménnyel zárult az immár negyedik magyar-román kormányülés.

A baráti hangvétel, az együttműködés és a jó viszony hangsúlyozása került előtérbe a tegnapi román-magyar kormányülésen. Az esemény utáni sajtótájékoztatón a két kormányfő azt hangsúlyozta, hogy lényeges előrelépések történtek a két ország kapcsolatában, melyet már nem a nemzeti előítéletek jellemeznek.

Gyurcsány Ferenc a terveket  összegezve elmondta, hogy 2015-ig járható lesz a Fiume-Konstanca vasútvonal, ehhez pedig a Szeged és Temesvár közötti szakaszt kell újjáépíteni. Az év végére megvalósulhat egy korábbi közös terv, a gázvezetékek összeillesztése Szeged és Arad között, illetve az elektromos hálózatok összekapcsolása Békéscsaba és Nagyvárad között.

Szóba került a verespataki ciános aranybánya-terv kérdése is, amely kapcsán elmondta, örül annak, hogy nem folytatódik a beruházás, amíg a bírósági eljárás tart.

A Duna-térség fenntartható fejlődését célzó projekt kapcsán elmondták, az elképzelés mindenképpen támogatást érdemel, és szeretnék kiterjeszteni a projektet Szerbiára is. A Budapest-Bukarest-Constanta szupervasút terve is napirendre került, valamint a két ország oktatási diplomáinak kölcsönös elismerése. Nem került azonban szóba a Partiumi Keresztény Egyetem román állami finanszírozása, ezt ugyanis az oktatási miniszterek fogják megtárgyalni. Szintén nem szerepelt a megvitatott pontok között a kisebbségi törvény elfogadása, ezt ugyanis Tariceanu szerint már az új parlament kell megszavazza.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: