2012-09-12 15:28:38• hírek • MTI

Román-litván csúcstalálkozó

Traian Basescu román és Dalia Grybauskaite litván elnök szerdán úgy nyilatkozott, nincs tudomásuk arról, hogy  országaik területén titkos CIA-börtönök működtek volna.

A litván elnök szerdán hivatalos látogatásra érkezett Romániába, ahol a román államfővel együtt, sajtóértekezleten beszélt egyebek között a feltételezett illegális börtönök ügyéről.
"Kezdeményezésem nyomán két éve a litván parlament részletekbe menően megvizsgálta annak lehetőségét, hogy országunkban CIA-börtönök működhettek volna. Ez egy alapos vizsgálat volt, amely kiderítette, hogy több ilyen létesítmény épült, de semmilyen bizonyítékunk nincs arról, hogy ezeket börtönként használták volna" - mondta Bukarestben a litván elnök.

Basescu kijelentette, hogy az eddigi vizsgálatok bebizonyították: Romániában nem működtek CIA-börtönök.

"Az Európai Parlament határozatát egy ajánlásként értelmezzük, és eleget teszünk a felhívásnak" - mondta Basescu.
A két államfő az Európai Parlamentben kedden elfogadott határozatra reagált, amelyben az európai képviselők felszólítják az EU tagállamait - köztük elsősorban Litvániát, Lengyelországot és Romániát - hogy folytassák a nyomozást a feltételezett CIA-börtönök ügyének tisztázására. Az emberi jogokat védő civil szervezetek azzal gyanúsítanak több  uniós tagállamot, hogy a 2000-es évek elején az Egyesült Államok hírszerzése titkos európai börtönökben tartott fogva hosszabb-rövidebb ideig terrorizmussal gyanúsított személyeket, majd őket titokban a Kuba szigetén található Guantánamo amerikai támaszponton berendezett börtönbe szállította.

Hélene Flautre francia zöldpárti EP-képviselő határozattervezetét 568 szavazattal 34 ellenében, 77 tartózkodás mellett fogadta el kedden az EP strasbourgi plenáris ülése.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: