2016-03-23 10:33:06• hírek • MTI

Romániát a schengeni övezetbe!

Laura Boldrini
Laura Boldrini

Románia teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozás valamennyi feltételét, ezért a határellenőrzés nélküli terület tagjává kell válnia - jelentette ki kedden Bukarestben az olasz képviselőház elnöke.

Laura Boldrini romániai látogatása alkalmából beszédet mondott a bukaresti parlamentben. Nyomatékosította, hogy az olasz álláspont szerint Romániának a schengeni övezet tagjává kell válnia. Úgy vélte, elfogadhatatlan, hogy az európai állampolgárok egy része szabadon utazhat, másik része viszont akadályokba ütközik.

Romániának - Bulgáriával együtt - eredetileg 2012-ben kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de Németország és Franciaország kifogásolta, hogy mindkét országban nagyon elterjedt még a korrupció.

Boldrini felidézte, Olaszország 2012-ben az elsők között szüntette meg a román vendégmunkásokra vonatkozó ideiglenes munkavállalási korlátozásokat. Beszédében bírálta az EU és Nagy-Britannia között februárban létrejött megállapodást az uniós reformkövetelésekről, amelyeket a britek szorgalmaztak. A házelnök szerint a megállapodás aláaknázza a vendégmunkások közötti esélyegyenlőséget.

Hangsúlyozta: az állampolgárok egyenlősége az EU alapelve, amelytől csak egyszer tekintettek el, ennek árát pedig a románok és a bolgárok fizették meg (ezzel arra utalt, hogy a két ország nem csatlakozhatott a schengeni övezethez). "Aggaszt, hogy most hasonló megkülönböztetés alakult ki az EU-ban" - mondta Boldrini az EU és Nagy-Britannia közötti megállapodásról.
A házelnök megbeszélést folytatott Klaus Iohannis román elnökkel. Megerősítették, hogy mindkét ország változatlanul elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: