2009-10-14 12:49:32• hírek • Szatmar.ro

Romániának van oka a küzdelemre

Magyarországnak tulajdonképpen csak a presztízs a tét Dániában.

Románia után szombaton Magyarország is kiszállt a világbajnoki kvalifikációért folyó versenyben és érdekes módon mégis számára van kevesebb tétje a szerdai meccsnek.

Romániával szemben ugyanis Magyarországnak nincs esélye arra, hogy előrelépjen a negyedik kalapból. Márpedig ez fontos lenne, így ugyanis a 2012-es Európa-bajnoki selejtezőkön papíron három, nálánál erősebb ellenfelet kaphat. Ám a harmadik értékcsoport utolsója, Észak-Írország „biztonságos" távolságban van a negyedik kalap harmadikjától, azaz Magyarországtól.

Így hát a magyar válogatottnak tényleg csak a presztízs marad Koppenhágában: a jelenlegi selejtezősorozatban eddig 50%-os a teljesítménye négy győzelemmel és ugyanannyi vereséggel (és egy döntetlennel), a gólkülönbsége pedig pozitív (9-8). Ezt egy döntetlennel meg is lehetne tartani. Sőt egy győzelemmel és Svédország kevéssé valószínű hazai vereségével Albánai ellen Magyarország feljöhetne a csoport harmadik helyére. Dániában eddig két győzelem, egy döntetlen és három vereség a magyar csapat mérlege.

Szintén nem javítja a félig már szabadságon lévő csoportgyőztes elleni esélyeinket, hogy Dárdai Pál és Hajnal Tamás sérülés miatt nem állhat Erwin Koeman kapitány rendelkezésére.

Amatőrökkel meccselnek a románok

Magyarországgal szemben Románia igen is figyelhet a koefficiensekre, mivel nekik komoly esélyeik vannak, hogy megkapaszkodjanak a második értékcsoportban. Ehhez győzelmük mellett arra van szükségük, hogy Szlovákia nem nyerjen Lengyelországban vagy pedig Izrael Svájcban. Kettő közül utóbbira van nagyobb esély, mivel a svájciaknak még legalább egy pontra szükségük van, hogy bebiztosítsák továbbjutásukat.

A belgrádi megalázó vereség után a román válogatott háza táján igen negatív a hangulat, a közvéleményt a kiütés után igen kevéssé érdekli a „halászok" elleni összecsapás, amelyen Mutu, Chivu és Ghioane nem léphet pályára. Őket Mazilu, Goian és Lazar pótolja majd.

Feröer-szigetek csapata az mostani selejtező-sorozatban elérte célját, hisz szeptemberben sikerült legyőzniük Litvániát, így már nem nyeretlenek. Bár ez nem tűnik komoly teljesítménynek, más megvilágítást kap a dolog, ha megvizsgáljuk a Dániához tartozó terület csapatát. A szombaton, Franciaországban 5-0-ás vereséget szenvedő gárda színeiben ugyanis egyetlen profi labdarúgó sem lépett pályára! Ugyanis valamennyien a hazai amatőr/félprofi bajnokságban szerepelnek. Igazából nincs is sok válogatni valója a szövetségi kapitánynak, hisz kevés feröeri labdarúgó keresi külhonban kenyerét: néhány izlandi légiós mellett egy-egy futballistát találunk a dán második és az angol negyedik osztályban valamint kettőt az „anyaország" harmadik osztályában. A van azonban egy profi játékos a keretben, aki jelenleg a legértékesebb feröeri futballistának számít: Christian Holst a dán élvonal középcsapatának, a Silkeborgnak az első számú csatára, ő azonban eltiltás miatt nem játszhatott Párizsban. Rajta kívül még egy profi található a keretben Brian Kerr szövetségi kapitány személyében: az ír szakember többek között hazája válogatottját is irányította korábban.

Érdekességképpen megemlítendő, hogy további két feröeri játékos szerepel még külföldi „jegyzett" csapatban. Gunnar Nielsen a Manchester City kapusa, igaz, csak a tartalékcsapatban szerepel, a válogatottban pedig a 39 esztendős Jákup Mikkelsen tartja a kispadon. A 19 esztendős Rogvi Holm pedig a skót Aberdeen ificsapatában pallérozódik. Ő a feröeri utánpótlás-csapat tagjaként mellesleg szintén Romániában van, hisz kedden Botosaniban Európa-bajnoki selejtezőn lépett pályára.

Azt a meccset 3-0 arányban a hazaiak nyerték és hasonló eredménnyel vélhetően a nagyok is kiegyeznének. Amennyiben pedig Litvánia nem tudná legyőzni a már csoportelső Szerbeket, akkor Románia feljöhetne a negyedik helyre és elmondhatná magáról, hogy nem csak Feröer-szigeteket tudta megelőzni.

Románia - Feröer-szigetek 21.00 Antena1
Dánia - Magyarország 21.45 DunaTv

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: