2015-11-18 11:42:54• hírek • Kocsis Zoltán

Romániai valóság: tűzvédelmi bizonytalanság az iskolák kapcsán

Az utóbbi hetekben, pontosabban a bukaresti Colectiv Klubban kitört, 56 áldozatot követelő tűzvész óta ostromhelyzet alakult ki a Szamos Sürgősségi Helyzeteknél (ISU), jelentette ki Dan Gheorghe parancsnok. A roham oka természetesen a tűzvédelmi jóváhagyások, engedélyek beszerzése!

A helyzetet tetézi, hogy országszerte mindössze 12 olyan szakember tevékenykedik, akiknek engedélyük van a szükséges dokumentációk összeállítására - indokolta a parancsnok az ügyintézés lassúságát. Szerencsére ketten szatmáriak!

Dan Gheorghe egy másik visszásságra is rámutatott kedden, a prefektúrán tartott beszámolójában: jogilag óriási a bizonytalanság az iskolák kapcsán. Konkrétan arról van szó, hogy 2000-ben lépett életbe az a törvény, amely 2003-tól kötelezővé teszi a tanintézmények számára a tűzvédelmi engedélyek beszerzését. Igen ám, de azt továbbra sem sikerült tisztázni, hogy a törvény visszamenőleg is érvényes-e? Azaz a 2003 előtt már oktatási célra használt és azóta semmilyen módosítást nem szenvedő épületek esetében is kötelező-e a tűzvédelmi engedély? Mit lehet erre mondani? - romániai valóság....

A parancsnok két hete elkezdett szigorú ellenőrzések kapcsán elmondta, hogy az ISU minden év elején ütemtervet készít, amelyben leltárba veszik azon vallási, gazdasági, tanügyi, szociális célra használt épületeket, amelyekben az adott évben ellenőrzéseket tartanak majd. Az idei év első tíz hónapjában 951 ilyen ellenőrzést tartottak és 955.000 lejnyi bírságot szabtak ki. „Nem igaz tehát, hogy nem tettük eddig is a kötelességünket! Mások nem teszik!", jelentette ki.

Az elmúlt másfél hét mérlege ennek ellenére nem túl fényes. Az ellenőrzött 11 vendéglátóipari egység közül 8 tűzvédelmi engedély és evakuálási terv nélkül működött. Kilenc esetben a vészkijárat nem volt akadálymentes, két helyiségben nem a megfelelő helyen volt a kazán, három esetben a mentők, tűzoltók csak nehezen tudták megközelíteni a helyiséget és szintén három esetben nem voltak felszerelve tűzjelzők.

A 11 ellenőrzött bár, diszkó, szórakozóhelyiség egyikében sem voltak tűzálló anyagokkal szigetelve a különböző gyúlékony kellékek (dekorációk, stb...)! Hatékony fellépéssel azonban komoly lépéseket lehet elérni (Uram bocsá', kikényszeríteni) jelzi, hogy a feltárt hiányosságok harmadát napokon belül orvosolták az üzemeltetők...

Eugeniu Avram prefektus maximális szigort kért az ellenőrzések során és felszólította a parancsnokot: amennyiben a kialakult helyzet úgy kívánja, maradéktalanul értesítse a többi érintett intézményt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: