2009-11-23 13:25:10• hírek • Tóth Klarissz

Romániai „vak-vágányok”

Az utóbbi években jelentősen visszaesett a CFR szolgáltatásait igénybe vevő utazóközönség száma.

Az Európai Unió Statisztikai Hivatala (EuroStat) által közzétett adatok alapján, az EU 27 tagállamában 2004-ben 98 millióan utaztak vonattal, 2008-ban mindössze 75 millióan, a prognózisok alapján a 2009-es év végére ez az arány mintegy 10%-al kevesebb lesz.

Romániával ellentétben az EU fejlettebb országaiban teljesen más trend uralkodik: 2004 és 2008 között az utasok száma 7-ről 8 milliárdra emelkedett, és a 27 tagállam közül mindössze 4 esetben jeleztek csökkenést. Németországban például az utazóközönség mintegy 12%-al, Franciaországban pedig 13%-al növekedett.

Mivel magyarázható, hogy Romániában ilyen drasztikusan visszaesett a vasúti közlekedés népszerűsége, mialatt az európai országok többségében ez az arány folyamatosan növekszik? Ez többek között annak is betudható, hogy a közlekedési infrastruktúra valóban padlót fogott.  A vasúti pályaudvarok siralams állapotban vannak, rozoga szerelvények, késéssel befutó vonatok, piszkos állomások, gyanús alakok, szakadt ülések, zárhatatlan ablakok, higiénia mentes toalettek, borzalmas sínhálózati körülmények stb. „tárt karokkal" várják az utazni vágyókat.

A román állami vasúttársaság és az Eu szomszédos tagállamainak vasúthálózata között ég és föld a különbség. Mindezek után cseppet sem meglepő, ha a legtöbben inkább a gödrökkel tarkított úton való autózást válasszák, mintsem órákon át vonattal zötykölődjenek. Ugyanakkor, ha a CFR - Csipkerózsika álmából felébredve - egy éjszaka alatt modernizálná a vasútállomásokat és szerelvényeket, nagy valószínűséggel kevés időn belül ugyanolyan siralmas állapotba jutnának, mint amilyenben jelenleg is vannak. Hogy miért? Mert a civilizált magatartás és a viselkedéskultúra nálunk még mindig gyermekcipőben jár!


Az utóbbi években jelentősen csökkent a CFR szolgáltatásait igénybe vevő utazóközönség száma
Az utóbbi években jelentősen csökkent a CFR szolgáltatásait igénybe vevő utazóközönség száma


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: