2009-10-23 13:12:47• hírek • MTI

Román sajtóreakciók Biden látogatására

Joe Biden "elhozta" Romániába a rakétavédelmi pajzsot, és azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok soha nem köt megállapodást Oroszországgal szövetségesei háta mögött - egyebek között ezt emelte ki a pénteki román sajtó Joe Biden amerikai alelnök egy nappal korábbi látogatásáról szóló tudósításaiban.

Az Adevarul című napilap szerint Románia "örömmel fogadta" az új amerikai rakétavédelmi tervet. Az újság tudósításának címében megállapítja, hogy Biden "elhozta" a rakétavédelmi pajzsot, de nem szüntette meg a román állampolgárokkal szembeni amerikai vízumkötelezettségét.

Több román napilap is kiemeli tudósításaiban, hogy Romániában még mindig magas az Egyesült Államokba utazni szándékozók által benyújtott vízumkérelmek elutasításának a száma, ami jelenleg az egyik legfőbb akadálya a román állampolgárokkal szembeni vízumkötelezettség megszüntetésének.

Szinte minden román lap kiemelt helyen említi, hogy az Egyesült Államok támogatja a Romániával szomszédos Moldova euroatlanti csatlakozását. Hozzáteszik, hogy az amerikai alelnök szerint Románia "húzóerő" lehet a volt szovjet tagállamok demokratizálódásában.  A Cotidianul című napilap szerint "Biden bízik Románia példamutató erejében". A Romania Libera című napilap szerint Biden Romániát bízta meg azzal a szereppel, hogy "a demokrácia útjára vezesse Grúziát, Moldovát és Ukrajnát". Az Evenimentul Zilei című napilap megállapítja, hogy az alelnök bukaresti előadásában hosszasan dicsérte a román népnek a demokráciáért tett erőfeszítéseit.

A Romania Liberának Iulian Fota katonai szakértő elmondta: Bukarest számára azért van nagy jelentősége az új rakétavédelmi pajzsnak, mert a korábbi nem fedte le teljes mértékben Romániát. Ugyanez a lap megállapítja, hogy Biden romániai látogatása idején nem említette a Nabucco gázvezetéket azt sugallva, hogy ez a kérdés lekerült az amerikai vezetés napirendjéről. Cornel Codita katonai szakértő szerint a Fehér Ház új vezetése a Moszkvához való közeledés miatt fölöslegesnek tartja az Oroszország által támogatott Déli Áramlat és a Nabucco miatt támadt ellentét kiélezését - olvasható a Romania Liberában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: