2011-05-07 12:20:37• hírek • Garzó Ferenc

Romániai lapok az új pártról

Vegyesen ítélik meg a román közéleti személyiségek és a román kommentátorok a Tőkés László nevével fémjelzett új magyar párt megalakításának tervét.

A kolozsvári Szabadság pénteken Victor Pontát, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét idézte, aki az előző napon  Kolozsváron kijelentette: kizártnak tartja az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) való együttműködést, viszont a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) nagyon is elképzelhetőnek tartja azt.
Megjegyzendő, hogy a PSD már régóta "csábítja a magyarok e szervezetét, hogy hagyja ott jelenlegi koalíciós partnerét, a Demokrata Liberális Pártot (PD-L), és álljon át a szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok alkotta "szociálliberális" ellenzéki szövetséghez. Ponta ugyanakkor most leszögezte, hogy a Kelemen Hunor vezette alakulattal nem mindenáron kötne egyezséget.

A szociáldemokrata pártvezér szerint a bejegyzés előtt álló új magyar párt Traian Basescu államfő és Orbán Viktor közötti "titkos egyezségnek" az eredménye. Ponta úgy véli, hogy ez a megállapodás Románia ellen irányul. Szerinte az új párt létrehozása azért jó Basescunak, mert ezáltal az RMDSZ-t sikerül a kormánykoalícióban tartani, így megmaradhatna a kormányzati többség a parlamentben.

Az Adevarul című bukaresti napilap pénteken Eckstein Kovács Pétert, Basescu elnök kisebbségügyi tanácsadóját kérdezte meg, aki úgy látja: egy ilyen új magyar párt megalakítása törvényes is, demokratikus is, amennyiben megfelelő mennyiségű támogatást sikerült összegyűjteni hozzá. A tanácsadó ugyanakkor szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy helyes-e létrehozni egy ilyen alakulatot. Egy olyan közösség körében, amely a  romániai választók 6-7 százalékát teszi ki, három politikai párt kioltja egymást, hiszen ugyanannak a szavazói bázisnak a megnyerésére törekszenek.

Zoe Petre neves politikai elemző ugyanennek a lapnak ugyanakkor kedvezően nyilatkozott az EMNP várható megalakulásáról. Úgy véli: ez annak a jele, hogy a magyar közösség képviseletének a terén végbemegy egy átalakulási folyamat, mégpedig az etno-kulturális formációktól (mint amilyen szerinte az RMDSZ) a  politikai pártokra való áttérés. Itt az ideje a politikai irányzatok szerinti felosztásnak, márpedig az RMDSZ különböző politikai nézetű platformokat egyesített eddig - emlékeztet Zoe Petre. Úgy fogalmazott: az RMDSZ húsz éven keresztül privilegizált státust élvezett, a politikai színkép egészét "föderalizálta", szükség van tehát a változásra.

Ugyancsak az Adevarul külön kommentárt szentel a témának. Szerzője azt írja: az RMDSZ még a legutóbbi választásokig is képes volt ellenállni a magyar szavazóbázis megosztására irányuló törekvéseknek. Csakhogy a körülmények most nem játszanak a kezére - teszi hozzá a kommentátor, utalva arra, hogy a magyar nemzet egységét visszaállítani akaró Orbán Viktor kormánya egyre nagyobb befolyást szerez magának Erdélyben. A szerző megállapítja azt is, hogy a magyar nacionalista és idegengyűlölő irányzatok (a Jobbikot és a Magyar Gárdát említi példaként) egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: