2010-08-31 14:31:36• hírek • MTI/AP

Romániai dinoszauruszt találtak

Új ragadozó dinoszauruszfaj maradványaira bukkantak romániai magyar és amerikai kutatók Romániában.

A Balaur bondoc, azaz "zömök sárkány" névre keresztelt, viszonylag kistermetű, ámde rendkívül erős állat körülbelül 70 millió évvel ezelőtt élhetett a mai Románia területén, amely annak idején a magasabb tengerszint miatt szigetvilág volt - derül ki az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (Proceedings of the National Academy of Science) hétfői számában megjelent tanulmányból.

A dinoszaurusz maradványait - egy láb-, csípő-, kar- és farokcsontokból, valamint gerinc- és bordadarabokból álló részleges csontvázat - Vremir Mátyás, az Erdélyi Múzeum-Egyesület geológusa fedezte fel Romániában. A zömök sárkány igen hasonló a már ismert, Velociraptor nevű dinoszauruszhoz, azonban lábfejein egy helyett két éles karom található, testalkata pedig tömzsibb. Az újonnan felfedezett ragadozó szintén közeli rokonságban áll egyes kínai tollas dinoszauruszokkal.
"A balaur lehetett az egyik legnagyobb ragadozó ebben az ökoszisztémában" - magyarázta Csiki Zoltán társszerző, a Bukaresti Egyetem kutatója.


Új dinoszaurusz-fajta nyomaira bukkantak a kutatók
Új dinoszaurusz-fajta nyomaira bukkantak a kutatók


A zömök sárkány a leletek alapján 1,8-2,1 méter hosszú lehetett. Vadászatkor inkább nagy testi erejére, mintsem gyorsaságára támaszkodott; sok mai ragadozóhoz hasonlóan képes volt magánál nagyobb prédát is elejteni.
Matthew T. Carrano, a washingtoni Nemzeti Természettudományi Múzeum dinoszauruszrészlegének kurátora szerint a lelet "valóban valami új ... Egyike azoknak a bizarr dolgoknak, amelyek emlékeztetnek minket, hogy nem szabad azt hinnünk, már mindent megtaláltunk, amit lehet".

Mark Norell, a New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársa, a cikk társszerzője pedig úgy fogalmazott: "Bár számítottunk rá, hogy éltek ragadozók ezekben a faunákban, egy olyan szokatlan állatot találni, mint a balaur, nagyon izgalmas". A két romániai magyar és két amerikai kutatóból álló szerzőgárda a balaur mellett kistermetű kacsacsőrű dinoszauruszok, valamint tehénméretű növényevő dinoszauruszok maradványait is feltárta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: