2018. szeptember. 25., kedd
Névnap:
2017-10-18 14:29:16• hírek • MTI

Romániai céggel kötött megállapodást a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon

A román állami tulajdonban lévő Aerostar Bacau védelmi ipari céggel kötött együttműködési megállapodást szerdán a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport.

A Mihai Tudose román miniszterelnök jelenlétében aláírt memorandum lehetővé teszi, hogy a román hadsereget még idén felszereljék az első Patriot rakétavédelmi üteggel, a következő tíz évre szóló haderőfejlesztési tervének és Románia kötelezettségeinek megfelelően, amelyeket az Egyesült Államoknak a NATO keleti szárnyán fekvő stratégiai partnereként vállalt - közölte a bukaresti kormány.

A dokumentum a bákói vállalatnál lévő felszerelések korszerűsítését és a Patriot-rendszerek által használt technológia meghonosítását, a használatukhoz szükséges szaktudás átadását irányozza elő. A kormányközlemény nem részletezte, konkrétabban mi lesz a romániai védelmi ipari vállalat feladata és milyen értékű beruházást hoz számára a Raytheonnal tervezett együttműködés.

Bár Mihai Fifor védelmi miniszter amerikai látogatásáról visszatérve újságírói kérdésre válaszolva korábban azt mondta: mivel kormányok közti megállapodásról van szó, a Patriot-beszerzésnél nem merült fel ellentételezés, a részletekben kifizetendő vételár egy része mégis visszakerülhet a román gazdaságba azáltal, hogy a Patriot-rendszerek karbantartását egy román partnervállalatra bízzák.

Az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium júliusban jelentette be, hogy az Egyesült Államok 3,9 milliárd dollár értékben ad el Patriot típusú rakétaelhárító védelmi rendszert Romániának. A sajtó washingtoni forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy Bukarest hét - ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére is alkalmas - Patriot-üteget vásárol az Egyesült Államoktól. A Raytheon által gyártott 56 darab MIM-104-es, illetve a Lockheed Martin által gyártott 168 darab PAC-3-as rakéta a teljes vételár 20 százalékát sem érik el: a csaknem négymilliárd dolláros keretösszeg legnagyobb részét a hét rádiólokációs, illetve tűzvezetési rendszer, az ezeket kiszolgáló berendezések és 28 darab M903-as rakétakilövő jármű beszerzésére fordítják.

Románia az idei évtől kezdődően a GDP két százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra. A román legfelsőbb védelmi tanács augusztus elején hagyta jóvá a hadsereg felszerelésének tízéves fejlesztési tervét, amelynek értelmében Románia 9,8 milliárd euró értékben vásárol fegyvereket és katonai eszközöket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: