2016-02-24 15:20:49• hírek • Szatmar.ro

Romániai autótolvajokat fogtak el a magyar rendőrök

Nagy értékű gépjárművekre szakosodott bűnszövetséget számolt fel a rendőrség, a banda tagjai nagy értékű gépkocsikat kölcsönöztek jellemzően külföldön, majd azok többségét hamis papírokkal Magyarországon értékesítették. A csalással okozott kár a szakértői vélemények szerint megközelíti az egymilliárd forintot - közölte Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

A felderítésről a megyei főkapitányság és a megyei főügyészség közös sajtótájékoztatón számolt be Szolnokon.
A nemzetközi bűnügyi együttműködéseket is felölelő eljárásban csaknem száz embert hallgattak ki gyanúsítottként.

A nyomozás egy prémiumkategóriás, külföldről kölcsönzött gépkocsi ellopásáról szóló bejelentéssel kezdődött, de a karcagi nyomozók rövid időn belül megállapították, hogy a bejelentés valótlan és az ügy hátterében csalások sorozata húzódik meg - olvasható a rendőrség közleményében.

A nagy horderejű bűncselekmény-láncolat megszakítása, felderítése és bizonyítása érdekében nyomozócsoport alakult a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon. A nyomozók szorosan együttműködtek a külföldi - például a linzi, a müncheni és a passzaui - társhatóságokkal -, valamint az Országos Rendőr-főkapitánysággal és területi szerveivel.

Megállapították, hogy a banda tagjai egy nyolc európai országban - leginkább Ausztriában, Németországban, Svájcban, Olaszországban - gépkocsikölcsönzéssel foglalkozó gazdasági társaságtól jelentős értékű, prémium kategóriás gépkocsikat kölcsönöztek ki, ehhez gyakran szociálisan rászoruló embereket alkalmaztak.

Az ügyletek lebonyolítása során többször kerestek olyanokat, akik hajlandóak voltak anyagi ellenszolgáltatásért a személyes adataikat, az okmányaikat, a bankszámlájukat rendelkezésre bocsátani, hogy azok felhasználásával hamis okmányokat készítsenek és a szerződést ezek felhasználásával kössék meg - közölte a rendőrség.

A tájékoztatás szerint a jogsértők számos esetben valótlan bejelentéseket tettek a gépkocsik eltulajdonításáról különböző rendőri szerveknél, hogy leplezzék cselekményüket. A bűncselekmények szervezői a megszerzett gépkocsik nagy részét legalizálták, illetve legalizáltatták, azaz megváltoztatták az egyedi azonosítókat, hamis papírokkal látták el, majd Magyarországon forgalomba helyezték és értékesítették.

A csalással okozott, az igazságügyi műszaki szakértői vélemények szerint csaknem egymilliárd forintos kárból 42 gépkocsi lefoglalásával mintegy háromszázmillió forint megtérült - olvasható a rendőrség közleményében.

Az MTI információi szerint a gyanúsítottak túlnyomórész magyarok, de vannak köztük román állampolgárok is. Az ügy - a lefoglalásokkal együtt - összesen körülbelül száz gépjárművet érint.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: