2014-09-02 10:07:21• hírek • MTI

Romániáé lehet a regionális fejlesztésért felelős biztosi tisztség

Romániáé lehet a regionális fejlesztésért felelős biztosi poszt a most körvonalazódó új Európai Bizottságban, amelyet a szociáldemokraták "tartalék-jelöltje", Corina Cretu EP-képviselő tölthet be.

Országunk vezetői eddig azt mondták, hogy továbbra is a mezőgazdasági "tárcát" szeretnék megtartani az uniós végrehajtó testületben, amelyre Dacian Ciolos jelenlegi EU-biztost jelölik.

Hétfőn azonban kiderült, hogy Victor Ponta kormányfő már egy hónapja hivatalos levélben megnevezte Románia tartalék-jelöltjét Corina Cretu személyében arra az esetre, ha Jean-Claude Juncker EB-elnök nem Romániának szánja a mezőgazdaságért felelős EU-biztosi posztot.

A Gandul értesülése szerint Románia - ha nem tarthatja meg a legnagyobb uniós költségvetéssel rendelkező mezőgazdasági tárcát - a kohéziós alapokat kezelő EU-biztosi posztot szeretné megszerezni. Tárgyalási pozícióját Bukarest női pótjelölttel erősítette: Juncker a napokban jelezte, gondban van, amiért kevés a női jelölt, és hiányuk miatt veszélybe kerülhet az Európai Bizottság európai parlamenti támogatottsága.

Eddig az osztrák Johannes Hahn volt a regionális politikáért felelős uniós biztos, de erre a posztra - az APA hírügynökség szerint - a cseh Vera Jourova regionális fejlesztési miniszter is pályázik.

Cretu tavaly azzal hívta fel magára a romániai média figyelmét, hogy Tőkés László EP-képviselő állami érdemrendjének visszavonását sürgette. A Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportjának alelnöki tisztségét is betöltő Cretu a Románia Csillaga érdemrend birtokosaként kezdeményezte, hogy az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság minősítse méltatlannak Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, mivel szerinte Tőkés nacionalista és revizionista kijelentéseket tesz.

Corina Cretu Ion Iliescu volt államfő mandátuma idején a román elnöki hivatal szóvivője volt, 2007 óta EP-képviselő.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptember 10-ig nevezi meg az Európai Bizottság új összetételét. A kinevezések véglegesítéséhez az Európai Parlament jóváhagyására van szükség.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: