2019-02-28 04:26:23• hírek • MTI

Romániában vegyesen fogadták az EP-szakbizottság Kövesi jelölését támogató szavazását

Romániában a kormánypártok bírálták, hogy az Európai Parlament illetékes szakbizottságában Laura Codruta Kövesi európai főügyész-jelölt kapta a legtöbb szavazatot, míg az ellenzék hangosan ünnepelte az eredményt.

Az EP belügyi, állampolgári, jogi és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) szerdán szavazott arról, hogy kit tartana a legmegfelelőbbnek az európai főügyész posztjára, miután előző nap meghallgatta a jelölteket, Laura Codruta Kövesi mellett Jean-Francois Bohnert francia és Andres Ritter német ügyészt. A LIBE Kövesi nevét fogja az EP plenáris ülése elé bocsátani jóváhagyásra, a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést.


Tudorel Toader román igazságügyi miniszter - aki tavaly kezdeményezte Kövesi leváltását a román korrupcióellenes ügyészség éléről, majd egy alkotmánybírósági döntés alapján ezt el is érte - elmondta: az EP-képviselők a legilletékesebbek kommentálni az eredményt, ugyanis politikai szavazás történt.


Calin Popescu Tariceanu, a román kormánykoalíció kisebbik pártjának, a liberális ALDE-nak az elnöke is úgy vélte: ez a szavazás tökéletesen szemlélteti, miként befolyásolja a politika az ilyen döntéseket. Tariceanu szerint ezt a példát éppen az az Európai Parlament adta, amely "nagylelkűen igyekszik Romániát megtanítani", hogy az igazságszolgáltatás ügyeibe nem avatkozhat bele a politika.


Serban Nicolae, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora szerint az európai főügyész kiválasztási modelljét Romániának is mielőbb át kellene vennie és a parlamentnek kellene döntenie a legfőbb ügyész személyéről. Romániában a törvényhozói testületnek nincs szerepe a vezető ügyészek kinevezési eljárásában, az igazságügyi miniszter javaslatára az államelnök hozza meg a végső döntést.


Ludovic Orban, a fő ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL)elnöke szerint Románia figyelemre méltó győzelmet aratott azáltal, hogy Kövesi az EP illetékes szakbizottságaiban leadott szavazásokon kedden is, szerdán is első helyen végzett. Dan Barna, a szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke úgy vélte, a román kormánykoalíció egy pofont kapott európai szövetségeseitől, amiért Bukarest nem támogatta Kövesit.


Az európai főügyészi posztra pályázó román jelöltet szerdán délután a bukaresti repülőtéren virággal fogadták szimpatizánsai. Kövesi elmondta: a szerdai voksolás az egész romániai igazságügyi rendszernek szólt, illetve mindazoknak, akik az elmúlt években támogatták a román jogállamiságot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: