2015-10-13 17:38:52• hírek • Kocsis Zoltán

Romániában nem vállalták, Franciaországban operálták a szatmári kislányt

Megrázó, ám a jelek szerint szerencsés kimenetelű történet végére került pont kedd délután azzal, hogy franciaországi agyműtéte után hazatérhetett Szatmár megyébe egy alig 13 éves kislány.

A történet főszereplőjének, akinek az esetről beszámoló mentőszolgálat nem kívánta nyilvánosságra hozni a nevét, eddig sem alakult meseszerűen az élete, hisz családja nélkül, nevelőszülők gondozzák. Ráadásul az orvosok rendellenességeket állapítottak meg agyi erein. A helyzetet tetézte, hogy a romániai klinikák túlságosan kockázatosnak tartottak egy sebészeti beavatkozást, ezért nem vállalták az operációt.

Végül Franciaországban, Limoges városában sikerült találni egy kórházat, ahol vállalták az operációt. A kiutazás és a beavatkozás anyagi költségeit a Szatmár Megyei Mentőszolgálat és a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság biztosította.

A kislányt a Limoges-i egyetemi kórházban sikerrel megoperálták, kedden pedig haza is térhetett. Az őt elkésírő Lucian Sigartau szerint a beavatkozás rendben zajlott, a kislány élete talán mesei fordulatot vett tehát.

„Más rendszer, összehasonlíthatatlan körülmények, példás hozzállás" - jellemezte Sigartau a Limoges-ben tapasztaltakat, mivel az útra szükséges élelmiszert és gyógyszereket is becsomagolták a kislánynak. Szemben a szatmári gyakorlattal, ahol első nap esetenként táplálékot sem kap a páciens (a kifogás szerint sokáig tart a regisztráció), a gyógyszerek jó részét pedig magának a betegnek, vagy hozzátartozóinak kell megvásárolnia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: