2019-08-01 12:04:53• hírek • Agerpres/Bede Emőke

Romániában és Bulgáriában a legnagyobb a 20 évesnél fiatalabb anyák aránya

Az Európai Unióban 2017-ben a nők számottevő részét (92%-a) 20 és 39 éves kora között vált anyává. Románia és Bulgária azonban kivétel, ebben a két országban minden nyolcadik újszülöttet 20 évnél fiatalabb nő hoz a világra – idézi az Eurostat legfrissebb elemzését az Agerpres hírügynökség.

Az Európai Unióban csak a nők 4%-a szüli első gyermekét a 20. életéve betöltése előtt, és szintén 4 százalék azoknak az aránya, akik 40 év fölött adnak életet első gyermeküknek. Bulgáriában viszont a 20 évesnél fiatalabb, először szülő kismamák aránya 12,5%, míg Romániában 12,1%, Magyarországon 8,5% és Szlovákiában 8,1%. A másik póluson Dánia helyezkedik el, ahol csak a nők 1 százaléka szül 20 éves kora előtt. Olaszországban és Szlovéniában 1,1% ez az arány, Hollandiában 1,2%, Luxemburgban és Svédországban pedig 1,4%.

 

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház neonatológiai osztályának vezető orvosa, dr. Luczki Zita korábban a kiskorú édesanyákkal kapcsolatban elárulta, a fiatal lányokra nem jellemző a gyermekelhagyás. A doktornő szerint a fiatal generáció körében a legnagyobb problémát a szexuális és egészségügyi felvilágosítás hiánya okozza, holott ezáltal nem csak a nem kívánt terhességeket, hanem a szexuális úton terjedő betegségeket is meg lehetne előzni. Dr. Luczki szerint leginkább a mélyszegénységben élő nők döntenek úgy, nem viszik haza a picurt, hiszen otthon amúgy is várja már őket 4-5 éhes száj. Az Eurostat által elemzett időszakban 20 kisbabát hagytak a szatmári kórházban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: