2020-04-30 15:49:21• hírek • MTI

Romániában először csökkent jelentősebben az aktív esetek száma

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Romániában először következett be a napi jelentésekben hangsúlyosabb csökkenés az aktív koronavírus-fertőzöttek száma tekintetében, ami annak köszönhető, hogy a csütörtöki összesítésben az utóbbi napon meggyógyultak száma (448) jelentősen meghaladja az újonnan regisztrált fertőzöttekét (262).

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtök kora délután ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában a járvány terjedési sebessége is mintegy 20 százalékkal elmaradt az utóbbi hét ritmusától, ugyanakkor a napi gyógyulások száma is mintegy 25 százalékkal meghaladta az eddigi rekordot. A betegségből mindeddig felgyógyultak aránya csütörtökön túllépte az eddig regisztrált fertőzések 30 százalékát: gyakorlatilag a betegség romániai megjelenése óta diagnosztizált minden harmadik fertőzöttet - két egymást követő negatív koronavírus-teszt után - gyógyultnak nyilvánítottak.


Romániában eddig 12 240 embernél mutatták ki az új típusú koronavírust, közülük 221-et intenzív osztályon ápolnak. A legutóbbi összesítés óta újabb 20 halálesetet jelentettek, ami elmarad az utóbbi hét átlagától. Romániában eddig 695 halálos áldozatot követelt a járvány, külföldön pedig 88 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár vesztette életét.


Romániában a szakemberek arra számítanak, hogy a következő napokban tetőzhet a járvány, ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ez attól is függ, mennyire tanúsítanak önmérsékletet az emberek a május elsejei munkaszüneti napot magába foglaló hosszú hétvégén. Amióta Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy a május 15-én lejáró rendkívüli állapot után feloldhatják a kijárási korlátozások egy részét, megnövekedett a forgalom a romániai városokban.

 

A hatóságok továbbra is naponta több mint négyezer embert bírságolnak meg a most még érvényben lévő kijárási korlátozások megsértéséért: az utóbbi 24 órában kiszabott bírságok átlagértéke megközelítette a 2500 lejt (182 ezer forint).


A bukaresti kormány a katonai rendeletek megsértéséért kiszabott pénzbüntetésekből származó bevételt az egészségügyi rendszerhez akarja irányítani - közölte egy televíziós interjúban Marcel Vela belügyminiszter. Eddig 290 ezer esetben bírságoltak 570 millió lej értékben. Ez a pénz - amennyiben sikerül behajtani - nem a kormányhoz, hanem a helyi hatóságokhoz kerül, nekik kell majd az egészészségügyi hálózathoz irányítaniuk azt - magyarázta a tárcavezető.


Csütörtökön ünnepélyes keretek között indították útnak Jászvásárból (Iasi) azt az 52 tagú - orvosokból és ápolókból álló - egészségügyi küldöttséget, amely a szomszédos Moldovai Köztársaságban fog segítséget nyújtani a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. A humanitárius misszió búcsúztatásán Ludovic Orban miniszterelnök, a belügyi és védelmi tárca vezetője is részt vett, Bogdan Aurescu külügyminiszter pedig személyesen is elkíséri Chisinauba a román egészségügyi különítményt. A Moldovának szánt egészségügyi felszerelésekről és gyógyszerekről várhatóan csütörtöki ülésén fogad el határozatot a bukaresti kormány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: