2012-05-30 16:58:25• hírek • Szatmár.ro

Zseniális szív- és érsebészt csábított Csehi Árpád Szatmárra

A közeljövőben olyan beavatkozásokat végezhetnek el Szatmárnémetiben mint nyaki érműtétek, értágulatok kezelése, de lehetőség lesz teljes vérkerigés megállításával járó műtétek elvégzésére is.

Dr. Galajda Zoltán, a Debreceni Egyetemi Klinika szív- és érsebészeti osztályának vezetője bábáskodik a Szatmár Megyei Kórház új osztályának megalapításánál. A szakember - aki több műtétet is elsőként végzett el Romániában és gyakran hívják Francia- és Németországba is - segít a munkatársak képzésében és hamarosan az első beavatkozásokat is elvégzi.

Nem ismeretlen  Galajda Zoltán neve a nemzetközi orvos-társadalomban: előadások sora, több mint kétezer operáció fűződik a nevéhez, amelyeket többek között Magyarországon, Franciaországban, Németországban és természetesen Romániában végzett el. Az egyetemi professzori címmel is rendelkező szív- és érsebészeti szakember a Debreceni Egyetemi Klinika osztályvezetői tisztségét hagyja ott ideiglenesen azért, hogy részt vegyen Szatmárnémetiben az Érsebészeti Központ létrehozásában.

A bemutatkozó sajtótájékoztatóján Adrian Marc, a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere kiemelte: nagy eredmény az, hogy Csehi Árpád Szabolcsnak, a megyei tanács elnökének sikerült meggyőznie a szakembert, hogy belevágjon a szatmári munkába. A megyében ugyanis nagyon magas a szív és érrendszeri megbetegedések száma, és az elhalálozási okok között is az élen szerepelnek ezek a megbetegedések.

Csehi Árpád két évvel ezelőtt kereste meg először az elismert szakorvost, hogy vegyen részt az érsebészeti osztály létrehozásában. A Szatmár Megyei Tanács vezetője ugyanis mindent elkövetett azért, hogy a papíron már öt éve létrehozható osztály megkezdhesse a működését, s olyan beavatkozások is elvégezhetők lehessenek itt, amikért eddig Kolozsvárra kellett utazni.

- A kórház és a megyei tanács vezetőjének a komoly hozzáállása győzött meg arról, hogy elvállaljam a felkérést. Profi felszerelést, jó munkakörülményeket ígértek, és betartották az ígéretüket. A különböző gépek és felszerelések beszerzésére közel 1,2 millió lejt költöttek, jelen pillanatban pedig olyan felszerelés van a Szatmár Megyei Kórház tulajdonában, amely Kolozsvár felszereltségét is veri - mondta Dr. Galajda Zoltán.

Mint megtudtuk: az érsebészeti beavatkozásokra szorulók így magas szintű ellátásban részesülhetnek Szatmárnémetiben és olyan beavatkozásosokon is áteshetnek, amelyeket Kolozsváron sem képesek megcsinálni. Így reális esély van arra, hogy a szemészeti ellátás mellett már az érsebészet miatt is rendszeresen érkezzenek Szatmár megyébe más megyék betegei.

Marc Adrian és Csehi Árpád mutatták be az új orvost

Galajda jelen pillanatban orvosok és egészségügyi személyzet képzésén dolgozik: az új felszereléseket ismerteti meg a sebészekkel, a kisegítő személyzetet pedig olyan módon oktatja, hogy a feladatok legtöbbjét mindenki el tudja végezni - így nem okozhat gondot, ha valaki szabadságra megy, vagy hiányzik pár napot.

Az érsebészeti osztályra további két szakorvos is jelentkezett, de további orvosok jelentkezését várják, különösen hogy nyilvánossá válik: Dr. Galajda Zoltánnal egy csapatban dolgozhatnak majd együtt. Az érsebészetre szakosodott orvosok amúgy is lecsapnak a lehetőségekre, amikor a szakmájukban dolgozhatnak, ugyanis Romániában alig van működő érsebészeti osztály a felszerelések magas ára illetve a beavatkozások nehézsége miatt.

Romániában jelen pillanatban öt érsebészeti központ működik, a Szatmár Megyei Kórházban létrehozottnak pedig minden esélye megvan rá, hogy akár egy éven belül regionális rözponttá lépjen elő.

A bemutatkozó sajtótájékoztatón Dr. Galajda Zoltán bemutatta az egyik műszert, amelynek segítségével nehéz beavatkozásokat is elvégezhetnek, s amilyennel a régióban nem sokan büszkélkedhetnek. Ez egy keringés-támogató készülék, amely a műszívek legegyszerűbb formája.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: